Șoseaua din România care trece peste cel mai vechi drum roman. Ce secrete ascunde

Ultima actualizare:

După aproape 2 ani și jumătate de la începutul lucrărilor, lucrările la modernizarea Drumului județean 07A Simeria – Geoagiu se apropie de final. Traseul acestei șosele se suprapune cu cel al unui drum imperial, construit de romani în Dacia.  

Șoseaua trece peste un drum roman antic / foto: adevarul.ro
Șoseaua trece peste un drum roman antic / foto: adevarul.ro

De-a lungul țării noastre există nenumărate construcții care preced, cu secole și milenii, fondarea statului român modern. Însă, pe lângă cetăți și alte monumente, chiar și drumurile din România au o istorie importantă. Acum, după aproape 2 ani și jumătate de lucrări, Drumului județean 07A Simeria – Geoagiu va redeveni disponibil șoferilor din țara noastră, după terminarea lucrărilor de modernizare.

Șoseaua de pe malul drept al Mureșului, Culoarul Mureș Nord, deja a fost reabilitată de-a lungul a 34 de kilometri. Traseul Homorod – Geoagiu – Bobâlna - Rapoltu Mare – Uroi -Chimindia – Hărău – Bârsău deja oferă condiții sigure de condus șoferilor care conduc prin această parte a țării, conform informațiilor celor de la adevarul.ro.

Potrivit Consiliului Județean Hunedoara, se pare că stadiul lucrărilor a ajuns deja la 98%, iar totul ar trebui finalizat în acest an.

Lucrările au durat aproape 2 ani și jumătate

Se pare că tot ce mai au de făcut constructorii acum este să lucreze la câteva poduri și podețe, apoi proiectul va fi finalizat. Costurile totale la care s-a ajuns pentru reabilitarea drumului au ajuns la peste 52 de milioane de euro, fără TVA. Cu toate acestea, investiția a fost finanțată din fonduri europene și trebuia finalizată în 14 luni de la semnarea contractului, adică din iunie 2021.

Cum putem sesiza dacă aruncăm o scurtă privire în calendar, termenul a fost depășit cu mai bine de un an, deși Consiliul județean era, inițial, încrezător că termenul va fi respectat.

Această șosea trece deasupra unui vechi drum roman, iar în timpul lucrărilor s-au făcut nenumărate descoperiri arheologice, inclusiv o secțiune bine conservată a drumului original, construit de către romani. În apropiere de vechiul drum, experții au mai reușit să scoată la iveală și un cimitir roman.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net