Specialiștii ANM au emis două avertizări de cod galben. Ninsorile și viscolul vor afecta 19 județe de la noi din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de cod galben pentru ninsori și viscol, afectând 19 județe din România. Prima avertizare, în vigoare începând de miercuri, ora 10:00, și valabilă până vineri, la aceeași oră, vizează intensificări ale vântului în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali. De asemenea, se anunță ninsori viscolite la altitudini de peste 1700 de metri.

Ninsoare. Foto: Shutterstock.
Ninsoare. Foto: Shutterstock.

Așadar, două avertizări de cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pun în alertă 19 județe de la noi din țară. Prima avertizare, în vigoare de miercuri începând cu ora 10:00 și valabilă până vineri la aceeași oră, avertizează asupra intensificărilor ale vântului în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali. Concomitent, se prognozează ninsori viscolite la altitudini ce depășesc 1700 de metri.

Condiții meteorologice dificile în zonele montane

În intervalul menționat, în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali, vântul va atinge viteze de 60-80 km/h, iar pe creste (în general la altitudini de peste 1700 m), rafalele vor depăși 90-100 km/h, generând fenomene de viscol. Intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.

Precipitații semnificative în anumite regiuni

De asemenea, meteorologii anunță precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș). La altitudini de peste 1700 de metri, se vor înregistra și lapoviță și ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă.

Cantități semnificative de apă

În perioada 3 ianuarie, ora 10:00, până la 4 ianuarie, ora 22:00, se estimează că vor fi acumulate cantități de apă între 25 și 30 l/mp, iar izolat se pot înregistra peste 40 l/mp în zonele menționate. Aceste condiții meteorologice dificile impun atenție sporită și măsuri de precauție, în special în zonele montane și în cele menționate în avertizări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net