Specie rară și fascinantă, descoperită într-un parc din România. „A dispărut din multe ţări”

O specie rară și fascinantă de fluture a fost identificată pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului, Cioclovina. Este vorba despre Lycaena dispar, cunoscut și sub numele de „Fluturele roșu de mlaștină”.  Specia apare în habitatele naturale umede, în special în zone mlăștinoase, maluri de râuri și lacuri, dar şi în zone puternic antropizate în care măcrișul este prezent. Zboară din mai până în septembrie.

Fluturele roșu de mlaștină Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului
Fluturele roșu de mlaștină Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului

„Fluturele roșu de mlaștină”

Este vorba de „Lycaena Dispar”, cunoscut și sub numele de „fluturele roșu de mlaștină”, o specie de fluture protejată, cunoscută pentru aripile sale de un portocaliu vibrant și strălucitor, împodobite cu pete negre și margini albe.

„Acest fluture magnific își găsește habitatul ideal în zone umede și mlăștinoase, unde există o abundență de plante acvatice. Mai poate fi întâlnit în regiunea euro-siberiană sau în partea răsăriteană a Asiei. A dispărut din multe ţări europene, acolo unde mai există fiind o specie protejată, așa cum am mai spus.

Pentru Lycaena Dispar, planta gazdă este măcrişul. Specia apare în habitatele naturale umede, în special în zone mlăștinoase, maluri de râuri și lacuri, dar şi în zone puternic antropizate în care măcrișul este prezent. Zboară din mai până în septembrie.

Apariția acestui fluture, considerată un semn al sănătății ecosistemului

Prezența fluturelui rar Lycaena dispar în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina subliniază starea de sănătate a ecosistemului din această zonă protejată. Acest fluture, activ din mai până în septembrie, preferă habitatele umede, cum ar fi zonele mlăștinoase și malurile râurilor, unde măcrișul, planta sa gazdă, este abundentă.

Romsilva a subliniat importanța acestei descoperiri, menționând că prezența fluturelui roșu de mlaștină reflectă biodiversitatea și echilibrul ecologic al parcului. Această realizare încurajează eforturile continue de conservare a habitatelor naturale, asigurând astfel condiții favorabile pentru supraviețuirea și prosperitatea diferitelor specii de faună și floră.

Ce trebuie să știi despre Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina

Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, administrat de Romsilva, se întinde pe o suprafață de peste 38.000 de hectare, dintre care peste 26.500 de hectare sunt păduri. Situat în județul Hunedoara, în Munții Șureanu, parcul este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale din România.

Romsilva încurajează publicul să viziteze acest loc deosebit și să se bucure de frumusețea naturii, subliniind că, „Vă invităm să vizitați Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și să vă bucurați de frumusețea naturii. Cu puțin noroc, puteți avea ocazia de a observa acest minunat fluture în habitatul său natural.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aleea cununilor facebook jpg
piki antena 1 jpg
WhatsApp Image 2024 09 17 at 15 31 26 jpeg
458400548 832479939068191 3801187412317697331 n (1) jpg
bani multi pensie jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
dragos tabaran a murit jpg
sticle de plastic reciclare INATECH jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net