Spitalul ”Nicolae Malaxa” din Capitală devine spital exclusiv COVID: "Noi ne-am organizat încă din primul val"
Alexandru Ştefănescu, managerul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa din Capitală a anunțat că unitatea sanitară este în plin proces de reorganizare pentru că la finalul acestei săptămâni va fi destinată, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, exclusiv tratării pacienţilor infectaţi cu Covid 19.
Alexandru Ștefănescu a declarat pentru news.ro. că a început deja externarea pacienţilor, în jur de 50 de oameni. Cu toate acestea, el a afirmat că medicii vor putea în continuare îngriji pacienţii care sunt arondati ambulatorului spitalului, în jur de 10.000 de persoane care vin la evaluări sau pentru a primi prescripţiile medicale necesare tratamentelor pe care le urmează. Managerul unităţii sanitare a explicat că în spital sunt 91 de locuri pentru pacienţii cu COVID, dintre care 9 sunt în ATI şi că în spital lucrează 5 medici de ATI. De asemenea, spune managerul, stocurile de medicamente şi de oxigen destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 sunt în acest moment asigurate.
„Suntem în proces de transformare, o să devenim unitate ce va gestiona strict pacienţi COVID-19, noi acum suntem într-un proces în care efectuăm această transformare de la spital clinic la spital suport COVID-19 în condiţii de siguranţă, zic eu, cu punerea la punct a circuitelor, externarea în condiţii de siguranţă a bolnavilor ce pot fi externaţi, transferul în cazul în care există bolnavi ce se află în tratament şi mai au nevoie de zile de spitalizare, în alte unităţi spitaliceşti, cu ajutorul celor de la CNCCI, şi probabil că săptămâna aceasta, spre sfârşit, vom şi operaţionaliza spitalul”, a explicat Alexandru Ştefănescu.
"Am mai fost spital exclusiv COVID anul trecut"
Sunt în jur de 50 de pacienţi internaţi, erau aseară internaţi, o mare parte dintre ei sunt la termen, adică la momentul în care sunt la final de tratament, oricum era timpul să fie externaţi.
”Am mai fost spital exclusiv COVID anul trecut, din păcate structura spitalului, noi aşa suntem, aşa este împărţirea spitalului, el nu poate fi mixt, rezilienţa la recrudescenţa covid nu poate fi realizată decât prin totalitatea spaţiilor pe care le avem. Circuitele mixte este destul de complicat să le creezi, să ai condiţii de siguranţă pentru personal şi pentru pacienţi, singura variantă a noastră asta este”, a declarat pentru News.ro managerul unităţii sanitare. Noi ne-am organizat încă din primul val, am fost unitate de suport al pacienţilor COVID-19 şi bineînţeles că ne-am organizat în ceea ce priveşte partea de oxigen, adică lucrurile le-am păstrat în ideea în care această pandemie nu s-a finalizat şi oricând se putea întâmpla orice. Pe partea de logistică, administrativă, oxigenul, tot ce înseamnă gaze medicale, ele unt cumva gata să spunem aşa. Avem un stocator extern, o instalaţie ISCIR-izată, cu lucrurile verificate, cu o reverificare a rampelor, a tuturor prizelor şi aşa mai departe, lucrurile tehnice ca să spun aşa pe care le-am făcut, nu acum că vom deveni un spital de suport, ci este normal să le faci periodic, lucrurile acestea sunt în opinia mea de normalitate, trebuie să ai o grijă în permanenţă.”, precizează Alexandru Ştefănescu.