Stațiunea din România de care s-a ales praful. Era vizitată de mari personalități în trecut, dar acum e în paragină

Stațiunea Vulcana-Băi este aşezată pe valea pârâului Vulcana, la 20 kilometri nord de Târgovişte, în mijlocul Munteniei. Acolo există patru izvoare cu ape a căror existență a fost semnalată încă din anul 1837. Dacă înainte de primul război mondial, acolo mergeau oameni din întreaga ţară şi nu numai să se trateze de reumatism, acum acest loc este o ruină.

Stațiunea Vulcana-Băi Foto: vulcanabai.ro
Stațiunea Vulcana-Băi Foto: vulcanabai.ro

Izvoare de apă magnezice și sulforoase în stațiunea Vulcana-Băi 

Izvoarele de apă din comuna dâmboviţeană Vulcana-Băi sunt comparabile cu apele de la Vichy, Franţa, însă nu sunt exploatate, singurii care se bucură de efectele benefice ale acestora fiind localnicii. „Aşezată pe valea pârâului Vulcana, la 20 de kilometri de Târgovişte, într-o regiune colinară bogat împădurită, cu o altitudine de peste 500 de metri, staţiunea Vulcana-Băi este renumită prin existenţa unor izvoare de apă iodurate, clorurosodice, calcice, magnezice şi sulfuroase. Sperăm ca planul de dezvoltare turistică al judeţului, investiţiile ce se vor face în zona Padina-Peştera să pună în valoare şi staţiunea Vulcana Băi", declara arhitectul şef al judeţului Dâmboviţa, Dan Niţescu.

Vulcana-Băi - cea mai bogată apă în iod din Europa 

Primele mărturii asupra existenţei apelor iodurate de la Vulcana Băi există din 1837, iar în 1884 doctorul A.O. Saligny efectuează analiza chimică a acestor ape şi constată că Vulcana Băi posedă cea mai bogată apă în iod din Europa.

Unele dintre izvoarele de la Vulcana-Băi au miros de pucioasă. Unul este pe valea căreia îi şi zice "Pe vale la izvor", aflat la circa un kilometru de şosea, al doilea, mai puternic, este foarte aproape de şosea, în punctul numit "Mocirlă", pentru că în jurul izvorului pământul este îmbibat de apă. Aceste două izvoare sunt pe partea dreaptă a pârâului Vulcana. În faţa acestora, pe partea cealaltă a pârâului, dintr-un deal numit Dealul Cornilor, la vreo 500 m de firul apei, este un al treilea izvor. Acest izvor cu miros de sulf, numit "Puturosul", a fost exploatat înainte de primul război mondial de un oarecare Ovesa. De atunci, izvorul este cunoscut sub numele de "Izvorul Ovesa".

Stațiunea a devenit o ruină

Dacă înainte de primul război mondial, acolo mergeau oameni din întreaga ţară şi nu numai să se trateze de reumatism, acum acest loc este o ruină. Izvoarele binefăcătoare nu sunt valorificate de nimeni.

În urmă cu peste 20 de ani, un investitor a încercat să readucă la viaţă staţiunea, însă lucrările au fost abandonate cu puţin înainte de finalizare. Astăzi izvoarele încă există, dar unele au devenit gropi de gunoi, iar altele erup în curţile localnicilor.

Scurt istoric 

Staţiunea a funcţionat între anii 1911 - 1940. Izvoarele cu ape iodurate şi sulfuroase erau o adevărată binefacere în urmă cu un secol, în special boierii veneau din toată ţara să se trateze de reumatism. Se spune că erau aduşi bolnavi pe targă, iar după câteva băi în ape iodurate, plecau acasă pe picioarele lor. 

Pe lângă asta, apa tratează cu succes boli ale ficatului, dar şi de stomac, afecţiuni ginecologice, renale şi bronşice. Proprietăţile terapeutice ale apelor de la Vulcana Băi au adus acestei localităţi titlul de “Regina apelor iodurate”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net