Statul român a devenit acționar majoritar al Blue Air, cu un procent de 75%
Cerul începe să se însenineze pentru Blue Air, compania urmând să fi salvată, aparent, de statul român, care urmează să preia un procent majoritar din acțiunile operatorului.
Măsura era așteptată, întrucât reprezenta una dintre garanțiile pentru ajutorul acordat de statul român, în valoare de 300 de milioane de lei, acordat prin intermediul Exim Bank. Cum compania nu a achitat nici una dintre ratele împrumutului, statul român a acoperit respectivele datorii.
Cedarea pachetului majoritar era una dintre garanțiile împrumutului acordat de stat
În ordonanța de urgență prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria. Abia după un an în care statul a plătit creditul pe care tot el l-a acordat companiei, a preluat 75% din companie, arată Antena3.ro
Blue Air a trecut prin cea mai turbulentă perioadă din istoria companiei, la începutul lunii septembrie, când operatorul a decis sistarea zborurilor, iar câteva mii de pasageri au rămas blocați în străinătate. Situația a produs furie atât în rândul autorităților, cât și al publicului larg. Click! a scris, la vremea respectivă, despre ce ar fi putut presupune închiderea Blue Air, riscurile vizând chiar și compania de stat Tarom.
„Guvernul a ajutat compania Blue Air, în perioada pandemiei, cu o sumă considerabilă, constând în garantarea unui împrumut, de peste 60 de milioane de euro. Este o situație similară cu aceea în care statul român ar fi acționar al companiei. Automat, statul va dori să își protejeze investiția. Toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că un procent semnificativ din surplusul pasagerilor de la Tarom era preluat de Blue Air. Pasagerii cumpărau bilete de la o companie autohtonă. Dacă Blue Air iese din schemă, intră companiile străine concurente, care vor prelua rutele și pasagerii. Din nou, statul român pierde”, a dezvăluit, la începutul lunii septembrie, pentru Click!, o sursă apropiată companiei Blue Air.
Compania deținută cândva de afaceristul Nelu Iordache a ajuns să fie controlată într-o proporție de 76,18% de Airline INvest, înființată în anul 2019, acționar în ambele companii fiind Cristian Rada. Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe au avut, încă de la acordarea ajutorului financiar, câte un reprezentant în consiliul de administrație al Blue Air, tocmai pentru a se asigura că operatorul va reuși să își achite datoria.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro