"Sunt un rom care-și dorește să ajungă paramedic ca să salveze oameni". Povestea lui Eduard, care spală mașini

Ultima actualizare:

    Atunci când nu spală mașini ca să se întrețină, Eduard este voluntar la SMURD și salvează viețiFoto: Ministerul de Interne
Atunci când nu spală mașini ca să se întrețină, Eduard este voluntar la SMURD și salvează viețiFoto: Ministerul de Interne

Nu toți romii sunt hoți, criminali, cămătari sau proxeneți. În rândul etniei există și oameni muncitori, de bună credință, care au pasiuni și visuri ca noi ceilalți. Este cazul impresionant al lui Eduard, care are o dorință măreață: să ajungă paramedic ca să salveze oameni.

Are 20 de ani și nu se sfiește că este rom. Ba, dimpotrivă! Vrea să știe toată lumea că face parte din mult hulita etnie. Probabil că vrea să arate că poți fi și altfel, un om cu principii, chiar dacă ai pielea mai închisă la culoare.

Eduard este un băiat modest, din Râmnicu Vâlcea, dar care are visuri mărețe. Vrea să devină paramedic, dintr-un gest nobil: ca să ne salveze la nevoie.

Și se pegătește pentru asta. Când nu spală la mașini, la spălătoria unei anagajat, tânărul este voluntar la SMURD.

Iar în luna februarie, a reușit să salveze prima viață: l-a resuscitat pe un bărbat care intrase în stop cardiorespirator.

”Vă rog să spuneți că sunt rom, un rom care își dorește enorm să ajungă paramedic ca să poată salva oameni!”, le-a spus băiatul celor de la Ministerul de Interne, atunci când le-a mărturisit povestea. 

”Suntem convinși că prin dorința lui de a face bine, prin exemplul pe care îl oferă altor tineri vor fi, într-adevăr, salvate multe vieți. Felicitări, omule! Felicitări, salvatorule!”, i-au transmis și autoritățile de la cel mai înalt nivel.

Minoritatea romă, cea mai numeroasă din Europa

”Populația romă constituie cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa și reprezintă, de secole, o parte integrantă a societății europene. Însă în ciuda eforturilor depuse la nivel național, european și internațional pentru o mai bună protecție a drepturilor fundamentale ale acestei populații și pentru promovarea integrării sale sociale, numeroși romi se confruntă în continuare cu sărăcie extremă, excluziune socială profundă, obstacole în calea exercitării drepturilor fundamentale și discriminare. Aceste probleme afectează accesul la educația de calitate, aspect care, la rândul său, are un efect advers asupra perspectivelor de angajare și de obținere a unui venit, asupra condițiilor de locuit și a stării de sănătate, limitând capacitatea generală a romilor de a-și valorifica pe deplin potențialul. Excluderea de la educație îmbracă diferite forme: de la refuzul de a înscrie copii romi, sub presiunea părinților de altă etnie, până la plasarea în „școli speciale” sau în clase segregate din punct de vedere etnic”, se arată într-un raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene,  privind situația romilor în 11 state membre ale UE.

Iar UNICEF arăta într-un document din 2017 că, într-o localitate, din România, directoarea unei școli a înființat o clasă separată pentru copiii romi, într-o magazie.  

Statisticile arată că în țara noastră trăiesc 2 milioane de romi, mulți în sărăcie, dintre care 250.000 de copii merg la școală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
question 2736480 1280 jpg
preot vasile ioana jpg
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net