Taxa de la Fetești, din nou obligatorie. Care este valoarea ei și de când intră în vigoare
Taxa de pod de la Fetești revine în actualitate. După aproape două luni în care românii au fost scutiți de la această plată, taxa reintră în vigoare. În tot acest timp, s-au desfășurat primele lucrări de reabilitare la Podul Fetești din ultimii 38 de ani.
De când se va plăti taxa de pod de la Fetești
Circulația rutieră pe podul de la Fetești, de pe Autostrada Soarelui, a fost deschisă în urmă cu câteva zile pe ambele sensuri de mers după 5 luni în care au avut loc lucrări de reabilitare. Taxa de pod a rămas suspendată, dar doar pentru câteva zile. Autoritățile au anunțat acum că ea revine și va deveni obligatorie din acest weekend. Anunțul a fost făcut de Ministerul Transporturilor. Aceasta va putea fi plătită fie online, fie fie prin sms, fie la ghișeele de pe autostradă.
Valoarea taxei de pod pentru autoturisme este de 13 lei.
Primele lucrări după 38 de ani. Ce garnție au
După 38 de ani în care nu a avut loc nicio lucrare semnificativă de reabilitare, podul de la Fetești, peste brațul Borcea, a intrat în reabilitare în 2021, odată cu semnarea contractului în valoare de 68 de milioane de lei.
În luna februarie 2023, lucrările de reabilitare au fost reluate. Din acest motiv, calea 2 de circulație, sensul Constanța - București, a fost închisă traficului.
Aşa s-a ajuns în situaţia în care minivacanţele de 1 Mai, de 1 Iunie şi Rusalii s-au format cozi pe zeci de kilometri, care au pus serios la încercare nervii şoferilor.
În urmă cu câtea zile, CNAIR transmitea că stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 78%. La scurt timp, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a decis deschiderea circulației pe ambele sensuri ale podului peste brațul Borcea.
"Lucrările importante de reabilitare, pe calea 2 (sensul Constanța - București) a acestui pod situat pe A2, au fost finalizate. De acum, circulația pe acet pod se va putea desfășura în condiții de siguranță, " a declarat Sorin Grindeanu.
În timpul lucrărilor statul a pierdut 20 de milioane de lei pentru că nu a încasat taxa de trecere.
Lucrările de reparaţii structurale realizate la podurile dunărene Borcea şi Cernavodă vor avea o perioadă de serviciu de cel puţin 40 de ani, garanţia fiind de 5 ani după recepţie.