Telecabină de patru milioane de euro, inaugurată acum câteva luni, pe butuci. Defecțiunea alungă turiștii din cel mai spectaculos monument medieval din vestul țării

Cetatea medievală Deva, una dintre cele mai spectaculoase fortificații din vestul României, se confruntă cu o scădere semnificativă a numărului de turiști, cauzată de defectarea telecabinei de patru milioane de euro, inaugurată în martie 2024. Această problemă a afectat vizibil experiența vizitatorilor, care s-au văzut nevoiți să urce pe jos pentru a ajunge la cetate, mulți renunțând să mai viziteze locul.

Cetatea medievală Deva. Foto: Adevărul.
Cetatea medievală Deva. Foto: Adevărul.

Cu o istorie impresionantă și o poziționare strategică pe un deal vulcanic, Cetatea Deva a beneficiat în ultimii ani de investiții de peste opt milioane de euro, menite să readucă acest monument istoric în atenția turiștilor. Modernizarea cetății a inclus reabilitarea incintelor și instalarea unei telecabine care să faciliteze accesul la fortăreață, situată pe un deal abrupt, scriu cei de la Adevărul.

Defecțiuni repetate la telecabină

Noua telecabină, menită să devină una dintre principalele atracții ale cetății, s-a confruntat cu numeroase probleme tehnice încă de la inaugurare. Prima defecțiune a apărut la doar două zile după deschidere, în martie 2024, când o bobină a cedat din cauza unei supratensiuni. De atunci, telecabina a funcționat cu intermitențe, iar începând cu 30 august 2024, aceasta a fost complet oprită pentru lucrări de înlocuire a cablurilor de tracțiune și recalibrarea sistemului.

Turiștii care ajung la stația de pornire a telecabinei sunt întâmpinați de un afiș care anunță defecțiunea, iar mulți dintre ei aleg să renunțe la vizită, fiind descurajați de urcarea anevoioasă pe deal. Drumul către Poarta 1 a cetății, de unde se poate continua ascensiunea fie pe o alee pavată, fie pe treptele abrupte, durează între 20 și 30 de minute pe jos, ceea ce face accesul dificil pentru mulți vizitatori.

Deși telecabina ar fi redus considerabil timpul și efortul necesar pentru a ajunge la cetate, iar prețul de 20 de lei pentru un bilet ar fi generat venituri pentru bugetul local, aceste defecțiuni au dus la scăderea încasărilor și la o creștere a recenziilor negative din partea turiștilor nemulțumiți.

Planurile autorităților și dificultățile întâmpinate

Reabilitarea Cetății Deva și instalarea telecabinei au fost finanțate din fonduri locale și europene, iar lucrările s-au desfășurat pe parcursul mai multor ani. În primăvara anului 2024, incinta principală a fost redeschisă publicului după finalizarea lucrărilor de reabilitare, însă problemele telecabinei au afectat din plin experiența turiștilor. În perioada verii, defecțiunile repetate ale ascensorului i-au determinat pe reprezentanții primăriei să solicite daune în instanță de la constructorii responsabili pentru aceste probleme.

Un monument istoric de neprețuit

Cetatea Deva, ridicată în secolul al XIII-lea, a avut o importanță strategică în Evul Mediu, controlând valea Mureșului și oferind o poziție de apărare excelentă. În decursul secolelor, cetatea a trecut prin numeroase transformări și a aparținut unor familii nobile importante, printre care și Huniazii. Deși o mare parte a cetății a fost distrusă în urma unei explozii în 1849, ruinele sale au rămas un simbol al orașului Deva și un obiectiv turistic de prim rang în județul Hunedoara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net