Tot ce trebuie să ştii despre încălţămintea de iarnă

Ultima actualizare:

Odată cu venirea sezonului rece, în magazine au apărut noile colecţii de ghete, cizme, botine şi bocanci de iarnă. Dacă mergi la cumpărături, va trebui să ştii cum să alegi cea mai potrivită pereche de încălţăminte, cum s-o întreţii şi cum s-o porţi corect în funcţie de materialul din care e confecţionată, dar şi în funcţie de vremea de afară. Uite ce ai de făcut!

Talpa trebuie să fie antiaderentă, cu striaţii adânci şi dintr-un material cauciucat, elastic. Acest tip de talpă te va ajuta să mergi în siguranţă pe gheaţă şi polei. Evită încălţămintea cu talpă rigidă, deoarece îţi va îngreuna mersul. 

Verifică cu atenţie fermoarele, capsele, cusăturile şi zonele în care s-a folosit adeziv, pentru lipirea anumitor materiale.  

Încălţămintea trebuie să fie foarte comodă. Alege cizme şi ghete puţin mai largi pentru că iarna vei purta şosete sau ciorapi mai groşi. Probează ghetele în magazin şi fii atentă la orice senzaţie neplăcută pe care o resimţi. 

Modelele îmblănite sunt recomandate persoanelor care stau mult afară, expuse frigului. Dacă lucrezi la birou, ar trebui să eviţi căptuşeala de blană, deoarece îţi va fi foarte cald. 

Alege încălţăminte din piele naturală ca să reziste cel puţin un sezon. Are preţuri mai mari, dar nu va trebui să-ţi cumperi alte ghete peste două luni. 

Cum păstrezi ghetele noi?

Încălţămintea de iarnă este din piele naturală, piele sintetică şi piele întoarsă. Cizmele şi ghetele din piele naturală şi sintetică nu trebuie să stea mult timp umede. Când ajungi acasă, şterge-le cu o cârpă uscată din bumbac eliminând petele de noroi şi apa. Apoi, lustruieşte-le cu o cremă de ghete sau cu lapte demachiant. În acest fel, materialul nu va crăpa şi nu se va scoroji. Pielea întoarsă este foarte pretenţioasă. Încălţămintea fabricată din acest material nu trebuie purtată decât când afară este uscat pe jos. Noroiul şi apa o deteriorează rapid. Nici un tip de încălţăminte nu se usucă la temperaturi ridicate, pe caloriferul fierbinte sau deasupra aragazului. Dacă nu le mai porţi pentru o perioadă mai lungă de timp, pune în interiorul ghetelor şi cizmelor hârtie de ziar pentru ca încălţămintea să-şi menţină forma, iar materialul să stea întins. 

Aşa usuci cizmele ude 

Scoate branţurile şi şireturile, apoi şterge încălţămintea cu o cârpă uscată şi curată atât pe exterior, cât şi în interior. Introdu până la vârfuri ghemotoace din hârtie de ziar care vor absorbi umezeala. Tot pentru eliminarea umezelii pune în interiorul ghetelor o cană cu orez. Un alt truc este să usuci încălţămintea în faţa unui ventilator sau cu ajutorul feonului setat la o temperatură scăzută. Multe persoane care au uscător de rufe pun încălţămintea în cuvă, alături de mai multe prosoape şi setează o temperatură scăzută. Cizmele şi ghetele se usucă într-o cameră încălzită şi bine ventilată, departe de orice sursă de căldură. 

3 sfaturi de care să ţii cont

Ghete – Se poartă când afară e zăpadă, plouă, este gheaţă sau noroi. Talpa trebuie să fie mai groasă şi mai solidă.  

UGG – Sunt destinate zilelor cu temperaturi scăzute, când pe jos este uscat. Ploaia, apa, noroaiele deteriorează materialul. 

Cizme din cauciuc – Încalţă-le în zilele ploioase sau când afară sunt bălţi şi noroaie. Cizmele de cauciuc te protejează de apă, dar au şi dezavantaje: materialul nu lasă aerul să circule, iar pielea nu poate să respire în voie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada1 jpeg
cascada danemarca jpg
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
animale los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net