Tot ce trebuie să ştiţi pentru a vă lua o locuinţă

Plafonul pentru anul 2023, potrivit proiectului care facilitează achiziţionarea unei locuinţe, este de 1,5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor imobiliare în programul Noua Casă 2023, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice. 

image

În 2022, cererile pentru credite au fost mult diminuate din cauza crizei generate de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaţionist şi de creştere galopantă a indicilor variabili care intră în componenţa structurii de cost a creditelor.

Anul acesta, băncile se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor finanţate prin credite ipotecare să crească. În acest sens, „se propune alocarea unui plafon total de 1,5 miliarde de lei pentru garantarea creditelor imobiliare în programul Noua Casă 2023 la nivelul anului 2023, care să poată susţine revenirea cererii pe acest segment”, subliniază Ministerul Finanţelor.

„Propunerea de alocare a acestui plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, se mai arată în comunicat.

Care e valoarea creditului

Şi pentru programul din acest an, finanţarea se acordă în lei şi presupune achiziţionarea unei singure locuinţe.

Valoarea maximă a creditului a fost stabilită astfel: 

66.500 euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 70.000 euro, cu avans solicitat de 5% 

119.000 euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maximum 140.000 euro, cu avans solicitat de 15%.

Cine este eligibil 

Din anul 2009, când a fost lansat, programul guvernamental Prima Casă a adunat până în prezent 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanţarea.

Programul se adresează în primul rând tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 28 de ani, care nu au venituri suficient de mari încât să poată susţine un proces rapid de economisire a avansului şi care se află la prima achiziţie a unei locuinţe.  

Sfaturi de la specialişti

Dar, atenţie, trecem printr-o perioadă în care trebuie să avem maximă prudenţă, iar riscurile financiare pe care ni le asumăm trebuie să fie extrem de bine gândite.

Analiştii ne sfătuiesc ca înainte de a accesa un credit să ne punem următoarele întrebări: Vom avea posibilitatea să achităm ratele? Dacă veniturile vor scădea sau rămânem o perioadă fără venit, avem de unde să plătim rata lunară? 

Fondul de siguranţă, cel de 6 salarii puse deoparte pentru situaţii mai grele, este vital în această perioadă, avertizează economiştii.

Tot ei mai vin cu un sfat: împrumuturile în moneda în care suntem plătiţi este regula de aur.

De asemenea, nu trebuie evitate împrumuturile cu dobândă fixă care ne-ar putea salva de la riscul de majorare a ratei.

O altă regulă importantă este să ne facem asigurări: de casă, sănătate, şomaj, pentru a acoperi ratele creditelor în cazul unei perioade mai dificile.

Un alt sfat care vine din partea specialiştilor se referă la suspendarea ratele creditelor care trebuie evitată cu orice chip pentru că, după perioada de pauză, creditele vor fi mai scumpe decât erau iniţial.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net