Fereşte-ţi casa de hoţi când pleci în vacanţă! Ce nu ai voie să faci niciodată
Ţi-ai făcut bagajele, ai luat haine groase, acte, bani, schiuri? În goana plecării în vacanţa de Sărbători, nu uita să-ţi asiguri şi locuinţa pe care o laşi în urmă. Hoţii sunt foarte activi în perioada aceasta şi, mai nou, îşi racolează victimele de pe Facebook. Poliţia Română are un set de recomandări de care e bine să ţii cont!
Nu anunţa pe Facebook unde eşti!
Conform statisticilor, numărul spargerilor de locuinţe creşte cu 50% în perioada Sărbătorilor. Iar reţelele de socializare sunt, mai nou, sursa de informare a hoţilor de locuinţe. În goana după like-uri, mulţi îşi pun viaţa pe Facebook/Instagram, unde anunţă când pleacă în vacanţă, unde sunt şi cât stau. E o greşeală care poate fi fatală, susţin poliţiştii.
„Conturile trebuie să fie inaccesibile pentru publicul larg şi nu dezvăluiţi informaţii persoanelor pe care le cunoaşteţi doar online. Nu anunţaţi public faptul că petreceţi Revelionul în altă localitate, sau cu prietenii la un restaurant.
Casa rămâne nesupravegheată şi cine ştie cine poate profita. În orice caz, nu păstraţi sume mari de bani în casă”, recomandă Poliţia Română.
Aşa derutezi infractorii
Montează-ţi un sistem de alarmă care se declanşează la pătrunderea prin efracţie sau la mişcare în interiorul locuinţei. Dacă nu ai bani pentru aşa ceva, încearcă pur şi simplu să amplasezi în faţa uşii de la intrare un bec cu senzor. Aprinderea lui va descuraja orice persoană venită cu gânduri ascunse.
Montează la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate. O sirenă de exterior sperie hoţii.
Nu lăsa cheia sub preşul de la uşă şi nici în alte locuri „numai de tine ştiute”.
Nu lăsa impresia că eşti plecat de acasă trăgând toate jaluzelele şi draperiile. Păstrează aparenţele unei zile normale.
Tot pentru descurajarea hoţilor, poţi seta televizorul şi radioul să pornească la anumite ore şi să se oprească singure după un timp. Există şi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.
Chiar şi dacă pleci pentru o singură noapte, cea de Revelion, lasă o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.
Securizează uşa!
Montează un sistem de alarmă şi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces. „Nu sunt un moft, sunt o necesitate”, spun poliţiştii.
Dacă stai la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă. Dacă stai la casă, evită depozitarea în curte, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.
Montează la exterior un sistem video care să înregistreze orice activitate. Poţi urmări totul de pe telefon.
Colaborează cu vecinii
Lasă vecinilor datele tale de contact şi, eventual, o cheie de rezervă unei persoane apropiate. În caz de urgenţă, să se poate intra în locuinţă. Dacă ai vecini de încredere, anunţă-i că vei fi plecat o perioadă şi roagă-i să mai tragă cu ochiul la locuinţa ta.
De asemenea, roagă o persoană de încredere să-ţi preia corespondenţa. O cutie poştală plină atrage atenţia asupra faptului că proprietarul nu-i acasă.
Pe lângă furtul din locuinţe, hoţii pot sustrage şi bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, Poliţia recomandă să nu deschideţi oricui uşa de la intrarea în bloc. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători de la societatea de energie electrică sau de gaz pentru a putea intra bloc.
În perioada în care sunteţi acasă, acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşă. Uneori, infractorii se dau drept colindători, persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii sau chiar preoţi. Şi învăţaţi copiii să nu deschidă nimănui uşa în lipsa voastră, ca să nu trădeze că sunt singuri acasă.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!