Tot mai mulți copii diagnosticați cu „Boala obrajilor pălmuiți”. Este contagioasă și confundată des cu o răceală

„Boala obrajilor pălmuiți” face parte din bolile copilăriei, iar în ultima vreme se constată o creștere a numărului de copii care ajung la medic din această cauză. După rujeolă, aceasta este următoarea boală a copilăriei care aduce din ce în ce mai mulți copii la medic. De multe ori se întâmplă ca simtomele să fie confundate cu ale unei răceli sau toxiinfecții alimentare.

„Boala obrajilor pălmuiți” este contagioasă

Boala este des confundată cu o răceală
Boala este des confundată cu o răceală

Doctorii din țară transmit că în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de eritem infecţios, cunoscută ca „boala obrajilor pălmuiți”, o maladie contagioasă caracterizată prin apariţia unor pete roşii pe întreg corpul, dar mai ales pe obraji.

Un exemplu este Craiova, unde la Spitalul de Boli Infecțioase mai mult de 10% dintre pacienții copii care ajung la camera de gardă primesc acest diagnostic. Boala poate fi confundată cu o toxiinfecție alimentară sau o răceală.

Simptomele bolii

Boala debutează cu strănut, febră, dureri în gât,. satre de oboseală, toate acestea făcându-i pe părinți să credă că cel mic ar fi răcit. Intervine apoi greața ceea ce ar crea impresia că e vorba de o toxiinfecție alimentară. În aproximatov 7-10 zile pe corp, dar mai ales pe obtaji apar petele roșii.

Sunt simptomele eritemului infecţios, cunoscut sub denumirile de a cincea boală a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiţi. Este întâlnită mai ales la copiii între 5 şi 15 ani, primăvara și la începutul verii.

„În ultima perioadă avem o incidență crescută a eritemului infecțios, determinat de acest Parvovirus B19, popular boala obrajilor pălmuiți. Avem cam cinci-șase cazuri pe zi, acum cu o mică variație, copiii până la 12-14 ani. Boala debutează în general cu febră, coriză, disfagie, cefalee, pot să apară dureri abdominale și articulare, dar majoritatea copiilor prezintă direct acest eritem roșu strălucitor la nivelul obrajilor și care durează o zi, două, după care se poate extinde și la nivelul membrelor, toracelui, abdomenului”,a declarat pentru Euronews Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” Craiova

Boala este contagioasă, iar copiii trebuie scoşi din colectivitate de la primele simptome, până la apariția erupției. Medicii spun că atunci când apar petele pe corp, copilul deja nu mai este contagios.

De regulă, roșeața dispare în câteva zile, dar sunt și cazuri în care poate dura și săptămâni. Infecția va rămâne însă în organism pentru patru, până la 20 de zile din momentul apariției erupției. Uneori, boala apare şi la adulţi. În cazul femeilor însărcinate poate deveni chiar periculoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net