Tot mai mulți copii diagnosticați cu „Boala obrajilor pălmuiți”. Este contagioasă și confundată des cu o răceală

„Boala obrajilor pălmuiți” face parte din bolile copilăriei, iar în ultima vreme se constată o creștere a numărului de copii care ajung la medic din această cauză. După rujeolă, aceasta este următoarea boală a copilăriei care aduce din ce în ce mai mulți copii la medic. De multe ori se întâmplă ca simtomele să fie confundate cu ale unei răceli sau toxiinfecții alimentare.

„Boala obrajilor pălmuiți” este contagioasă

Boala este des confundată cu o răceală
Boala este des confundată cu o răceală

Doctorii din țară transmit că în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de eritem infecţios, cunoscută ca „boala obrajilor pălmuiți”, o maladie contagioasă caracterizată prin apariţia unor pete roşii pe întreg corpul, dar mai ales pe obraji.

Un exemplu este Craiova, unde la Spitalul de Boli Infecțioase mai mult de 10% dintre pacienții copii care ajung la camera de gardă primesc acest diagnostic. Boala poate fi confundată cu o toxiinfecție alimentară sau o răceală.

Simptomele bolii

Boala debutează cu strănut, febră, dureri în gât,. satre de oboseală, toate acestea făcându-i pe părinți să credă că cel mic ar fi răcit. Intervine apoi greața ceea ce ar crea impresia că e vorba de o toxiinfecție alimentară. În aproximatov 7-10 zile pe corp, dar mai ales pe obtaji apar petele roșii.

Sunt simptomele eritemului infecţios, cunoscut sub denumirile de a cincea boală a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiţi. Este întâlnită mai ales la copiii între 5 şi 15 ani, primăvara și la începutul verii.

„În ultima perioadă avem o incidență crescută a eritemului infecțios, determinat de acest Parvovirus B19, popular boala obrajilor pălmuiți. Avem cam cinci-șase cazuri pe zi, acum cu o mică variație, copiii până la 12-14 ani. Boala debutează în general cu febră, coriză, disfagie, cefalee, pot să apară dureri abdominale și articulare, dar majoritatea copiilor prezintă direct acest eritem roșu strălucitor la nivelul obrajilor și care durează o zi, două, după care se poate extinde și la nivelul membrelor, toracelui, abdomenului”,a declarat pentru Euronews Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” Craiova

Boala este contagioasă, iar copiii trebuie scoşi din colectivitate de la primele simptome, până la apariția erupției. Medicii spun că atunci când apar petele pe corp, copilul deja nu mai este contagios.

De regulă, roșeața dispare în câteva zile, dar sunt și cazuri în care poate dura și săptămâni. Infecția va rămâne însă în organism pentru patru, până la 20 de zile din momentul apariției erupției. Uneori, boala apare şi la adulţi. În cazul femeilor însărcinate poate deveni chiar periculoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net