Toți românii care locuiesc la curte trebuie să știe acest lucru. E valabil de anul acesta, iar amenzile sunt dure pentru cei care nu respectă legea

În 2024, românii care locuiesc în proprietăți cu curte se confruntă cu riscul unor amenzi substanțiale. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri, care constă în arderea vegetației uscate, poate duce la impunerea unor sancțiuni financiare considerabile.

Românii care stau la curte pot lua amenzi mari primăvara / foto: Pixels
Românii care stau la curte pot lua amenzi mari primăvara / foto: Pixels

Legea intrată în vigoare în acest an impune restricții stricte pentru cei care nu respectă regulile, afectând în special gospodarii care se ocupă de curțile lor în timpul sezonului de primăvară.

Aceștia sunt obișnuiți să curețe grădinile și, ulterior, să ardă resturile de vegetație uscată, însă această practică este acum interzisă prin lege.

Amenzile se simt la buzunare

Amenzile prevăzute de această lege sunt semnificative, variind între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice. Pentru a evita aceste sancțiuni, este esențial ca locuitorii să respecte cu strictețe regulile impuse de autorități.

„Pe fondul creşterii semnificative a numărului incendiilor de vegetație uscată, reamintim cetățenilor faptul ca sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, anunță ISU.

Astfel, se recomandă adunarea resturilor vegetale în grămezi mici, pentru a facilita controlul focului, și menținerea unei surse de apă în apropiere.

Arderea resturilor vegetale este permisă numai în timpul zilei și trebuie supravegheată în mod constant pentru a preveni incendiile de vegetație. În cazul unor situații de urgență, este important să se apeleze numărul de urgență 112.

Când este strict interzis să aprinzi un foc

De asemenea, este strict interzisă aprinderea focului în condiții de vânt, iar distanțele minime recomandate pentru ardere sunt de 40 de metri față de materiale inflamabile și 50 de metri față de clădiri. Focul poate fi aprins numai la o distanță de 100 de metri față de furaje și de 200 de metri față de marginea pădurii.

Respectarea acestor reguli este esențială pentru prevenirea incidentelor nedorite și evitarea amenzilor usturătoare impuse de lege.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net