Totul despre noua factură la gaze

Ultima actualizare:

    A intrat în vigoare regulamentul de furnizare a gazelor
A intrat în vigoare regulamentul de furnizare a gazelor

Din această lună vom primi acasă noile facturi la gaze naturale, modificate, care vor conţine mult mai multe informaţii.

O altă noutate o reprezintă faptul că de acum încolo vom avea la dispoziţie 5 zile lucrătoare pentru a transmite indexul autocitit, iar persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar vor putea negocia cu furnizorii eşalonarea plăţilor. 

Facturi mai detaliate 

Factura va conţine, în detaliu, principiile generale, perioada de facturare, modul de determinare a consumului aferent unei anumite perioade de facturare (prin citire de către operator sau autocitire a indexului de către client), modul de emitere, transmitere şi plată a facturilor. Pentru o vizualizare mai uşoară şi mai rapidă a informaţiilor, factura la gaze naturale va avea o primă pagină care va cuprinde elementele necesare pentru a înţelege cum este facturat consumul de gaze naturale şi cât trebuie să plătească clientul pentru acest consum. Alte pagini vor cuprinde informaţii ce oferă clienţilor o perspectivă cuprinzătoare a consumului efectiv realizat şi a costului actual al gazelor naturale. În acest fel, vom avea posibilitatea de a ne ajusta propriul consum, în aşa fel încât să avem o factură cât mai mică. Alte informaţii vor fi cu privire la:

  • dreptul clientului de a baneficia de calitatea serviciului de furnizare a gazelor; 
  • modalităţile de transmitere a plângerilor de către clienţii nemulţumiţi; 
  • opţiunile pe care le au clienţii nemulţumiţi în cazul în care nu sunt satisfăcuţi de modul de soluţionare a plângerii de către furnizor; 
  • dreptul clienţilor de a schimba furnizorul.

Cine sunt clienţii vulnerabili 

Pentru clienţii vulnerabili din punct de vedere financiar facturarea lunară a consumului de gaze se va realiza de furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale. Acest consum real este determinat prin citire de către operator sau prin autocitire de către client a indexului echipamentului de măsurare. În aceste cazuri nu vor exista estimări ale consumului. Clienţii vulnerabili financiar primesc ajutoare pentru încălzirea cu gaze naturale din partea instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale. 

Plata facturilor poate fi eşalonată 

Noul regulament prevede măsuri alternative pe care furnizorul le poate lua, după caz, la cerere, în situaţia în care un client are, la un moment dat, dificultăţi financiare şi nu poate achita factura. Este vorba despre posibilitatea negocierii unui plan de eşalonare a sumelor datorate pe o anumită perioadă de timp, în funcţie de suma de bani, dar şi de capacitatea financiară de plată a clientului. 

Autocitirea, în interval de cinci zile

Pentru facturarea pe baza autocitirii s-a introdus obligaţia furnizorului de a comunica clientului final, prin intermediul facturii, intervalul de timp în care se poate transmite indexul autocitit şi linia telefonică unde poate fi transmis acesta. Această linie telefonică este gratuită şi înregistrează atât data transmiterii indexului autocitit, cât şi conţinutul mesajului. Pentru ca toţi clienţii să beneficieze de o perioadă corespunzătoare pentru transmiterea indexului autocitit, s-a introdus precizarea că aceasta nu poate fi mai mică de 5 zile calendaristice.

S-au ieftinit gazele cu 3%

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a decis să reducă, în medie, cu 3% preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici de la 1 iulie. Decizia a fost luată după ce guvernul a hotărât să îngheţe calendarul de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie până la 31.03.2017. 

Decizia guvernului îngheaţă preţul reglementat al preţurilor gazelor naturale din producţia internă la nivelul de 60 lei/MWh, deşi calendarul de liberalizare prevedea o creştere până la 66 lei/MWh. Factura scade cu 3% datorită eliminării importurilor, a scăderii tarifelor de transport şi a îngheţării preţurilor pentru producţia internă. 

3 sfaturi ca să plăteşti puţin

  • Ai centrală termică pe gaze? Cumpără un termostat care să regleze consumul pentru încălzirea locuinţei în timpul sezonului rece. În acest fel, centrala nu va funcţiona non-stop, ci va reporni când temperatura din locuinţă va scădea sub pragul setat de tine.  
  • Pe timp de vară, foloseşte cât mai rar cuptorul şi aragazul. Consumă mai puţine mâncăruri gătite şi axează-te mai mult pe salate de legume proaspete, lactate şi fructe. 
  • Întreţine caloriferele! Iarna, acestea nu trebuie acoperite cu rufe pe care le pui la uscat. De asemenea, caloriferele se aerisesc şi se spală o dată pe an. În acest fel, le vei mări eficienţa, se vor încălzi mult mai rapid şi vei face economie la gaze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net