Tradiții care atrag norocul în ziua Sfinților Trei Ierarhi
În ziua de 30 ianuarie, cei Trei Ierarhi, cei mai mari învățători și păstori din istoria creștinătății, sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din lumea întreagă. În țara noastră, de secole, creștinii păstrează o serie de tradiții cu convingerea că, prin împlinirea lor, vor avea noroc, spor și bucurii tot anul.
Sfântul Grigorie Teologul este protectorul femeilor văduve
O tradiție respectată în țara noastră, din vremuri îndepărtate, aduce bucurii persoanelor singure și mai ales văduvelor, dacă acestea îi cer ajutorul Sfântului Grigorie. Din moși strămoși, persoanele care au necazuri financiare, de sănătate și mulți dușmani aprigi în comunitatea în care trăiesc, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care este un apărător dovedit al persoanelor necăjite.
Ajutor financiar copiilor care vor să devină preoți
În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. Tot în această zi, este bine ca familiile cu venituri financiare să-i ajute pe copiii săraci, care doresc să devină preoţi.
Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători
În credinţa populară, cei Trei Ierarhi sărbătoriți în această zi sunt respectați ca doctori vindecători de boli foarte grave. De aceea, în ziua praznicului nu se lucrează, pentru a fi ocrotiți de pagubă, de arsuri și de friguri. În Muntenia , mai ales, în dimineața sărbătorii, este bine să dăm de pomană o lumânare, pentru ca viața noastră să fie luminoasă, fără grija zilei de mine.
Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți ca patroni ai casei
În țară, în numeroase familii, sunt sărbătoriți cei Trei Ierarhi ca patroni ai casei. De aceea, gospodinele duc la biserică pachete cu mâncare și băuturi preparate în căminl respective. După ce ofrandele sunt sfințite, se împart copiilor și bătrânilor.
Ritual pentru reușite în familie
Pentru ca membrii familiei să aibă reușite în munca lor de fiecare zi, în ziua praznicului nu se lucrează. Prin tradiție, sărbătoarea se respectă de femei pentru ca ele să aibă spor în munca lor în gospodărie și să nu piardă bani în afacerile peste an.
Ritual pentru ca fetele nemăritate să-și vadă ursitul
Fetele nemăritate care vor să-și afle ursitul nu trebuie să spele rufe sau să arunce lături în fața casei în care locuiesc. Totodată, ele trebuie să mănânce doar pâine şi sare.
Se schimă vremea, se apropie primăvara
Se crede că în această zi încolţeşte sub zăpadă grâul care a rămas neîncolţit în toamnă. De asemenea, în tradiţia populară se spune că începând cu această zi se schimbă vremea. În ziua de Trisfetite ( cum se numește sărbătoarea în credința popular) începe să se schimbe vremea, deşi frigul tot îşi arată colţii, deoarece mai este o lună de iarnă. Dacă în ziua praznicului curg streşinile, urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă va fi o zi cu ger va urma o vară călduroasă. Sfinţii aduc ploaie la timp, dacă sărbătoarea lor este respectată. De-acum, în mediul rural se spune că „se strâmbă pârtiile" și primăvara alungă iarna.
Praznicul Sfinților Trei Ierarhi este sărbătoarea reconcilierii
În ziua praznicului celor Trei Ierarhi se împacă rudele după lungi dispute. De asemenea, proiectele concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.
Pentru a fi apărați de întâmplări violente
În această zi, gospodinele nu trebuie să spele rufe sau să măture. Persoanele care respectă această tradiție vor fi apărate de întâmplări violente şi de infirmitate.
Să nu înstrăinați nici un lucru din casă
Potrivit tradiţiei, în ziua sărbătorii nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a ne proteja gospodăria de pagubă.
Se dăruiesc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi
În multe zone din ţară, pentru persoanele care au murit neîmpărtăşite, rudele prepară colivă. Totodată, gospodinele merg la biserică cu coliva și cu pachete care conțin fructe și pește. După sfințirea acestor ofrande, în memoria rudelor decedate, pachetele se impart mai ales bărbaților care au participat la Sfânta liturghie.
Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat
În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.
Interdicție pentru unele gospodine în ziua sărbătorii
Este un lucru dovedit că acele gospodine care nu respectă sărbătoarea, care spală rufe şi apoi aruncă lături în curtea casei, după ce au împărţit ofrande pentru morţi, rămân văduve.
Ritual de iertare pentru păcatul avortului
Femeile care au păcătuit, făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea prin pomeniri şi prin împărțirea a trei ofrande la biserică- pachete care să conțină dulciuri și lapte. De asemenea, ele trebuie să se roage Sfinților Ierarhi pentru iertarea marelui păcat. Prin acest ritual, femeile pot fi iertate pentru marele lor păcat.
Sărbătoriții este bine să consume pește și fructe
Pentru spor şi pentru sănătate, în fiecare familie sunt sărbătorite persoanele care poartă numele sfinților Vasile, Grigorie și Ioan. La masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite.
Pentru sporul casei să dăm de pomană o candelă și iconițe
În ziua celor Trei Sfinţi Ierarhi se face pomenire pentru sporul casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a membrilor familiei ; totodată se dau de pomană cărţi de rugăciuni şi iconiţe, care-i reprezintă pe Cei Trei Ierarhi. La acest praznic este bine să dăm de pomană o candelă, pentru ca tot anul viaţa noastră să fie luminoasă.