Tradiții pentru spor și sănătate la praznicul Sfintei Mucenițe Filofteia
Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită an de an în 7 decembrie și este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor care vor să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită.
Procesiuni cu moaştele Sfintei Filofteia în vreme de secetă
În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită şi "aducătoarea de ploi". Documentele religioase consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele din anul respectiv au fost bogate.
În gospodărie, nu se folosesc obiecte ascuţite
În ziua praznicului, nu se folosesc obiecte ascuţite în gospodărie, chiar şi pâinea se rupe cu mâna la masă. Tradiţia este urmată de secole în amintirea sfârşitului mucenicesc al Sfintei Filofteia, care a pierit fiind lovită cu un topor, un obiect ascuţit.
Rugăciuni speciale de Sfânta Filofteia
Pentru cei care au murit în urma unor întâmplări ciudate, familia celor decedaţi trebuie să se roage la icoana Muceniţei. Tradiţia spune că rudele defunctului vor afla din ce cauză a murit acea persoană.
Ofrande pentru copiii săraci
În această zi, se împarte copiilor săraci hrană caldă, iar în gospodăria unde se împlineşte ritualul, copiii vor fi ocrotiţi de boli şi de întâmplări dramatice.
Muceniţa Filofteia împlineşte dorinţele credincioşilor
Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniţei Filofteia. Sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile.
Sărbătoarea se respectă pentru a ţine la distanţă necazurile
Credincioşii respectă praznicul Sfintei Filofteia prin ofrande şi prin participarea la slujbe în bisericile cu hram, pentru ca membrii familiei şi animalele din gospodărie să fie apărate de necazuri şi de boli.