Tradițiile uitate de români, transformate în spectacol la Târgoviște! Când are loc „Paștele Cailor”

Este „sărbătoarea” pe care o menționăm cu toții, atunci când suntem convinși că ceva anume nu se va întâmpla niciodată. Cu toate acestea, nu mulți români știu că Paștele Cailor chiar există, nefiind deloc doar o simplă expresie amuzantă din popor.

Paștele Cailor este sărbătorit pe 23 martie în acest an / foto: C.S.
Paștele Cailor este sărbătorit pe 23 martie în acest an / foto: C.S.

Nu doar că Paștele Cailor există, dar data la care are loc este extrem de precisă și bine cunoscută, chiar dacă în modul în care expresia este folosită în limba noastră, această sărbătoare nu se întâmplă niciodată. Mai precis, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, Paștele Cailor are loc chiar astăzi, pe data de 23 martie 2024!

Comunitatea bulgară din Târgoviște sărbătorește acest eveniment, cunoscut și ca „Tudorița”, fiind un eveniment marcat în prima sâmbătă din Postul Paștelui. Potrivit tradițiilor, în această zi, grădinarul bulgar, alături de calul său, merg la biserică și primesc binecuvântarea din partea preotului, pentru anul care urmează. În această zi, bulgarii oferă cailor lor „Konceta”, adică niște pâini mici, care sunt împărțite cu animalele lor.

În orașul Târgoviște, bulgarii din oraș merg spre Biserica Sf. Nifon, fie călare, ori în căruțe, iar preoții vor sfinți atelajele și grădinile oamenilor. Caii primesc apă sfințită în această zi, pentru a avea putere în următorul an agricol.

Tradițiile unice de Paștele Cailor

Animalele, împodobite cu funde roșii și cu clopței, vor defila pe străzile din cartier după slujbă, pentru a fi admirate de către toată lumea. Mai mult decât atât, organizatorii au decis să pregătească și un spectacol folcloric.

„Încă de la stabilirea bulgarior la Târgoviște principala ocupație a acestora a fost reprezenată de lucrările în agricultură, ei fiind foarte buni legumicultori. Din dorința de a avea roade bogate, s-au gândit ca primăvara, înainte de începutul muncilor agricole, este binevenit să binecuvânteze semințele, uneltele și, în mod deosebit, animalul care le era de mare ajutor, respectiv calul. Așa a apărut obiceiul Paștele Cailor”, a spus, conform sursei citate, Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște, care organizează evenimentul din acest an.

„Paștele Cailor” are loc în prima sâmbătă din Postul Paștelui, sărbătoarea fiind cunoscută și ca „Tudorița”, deoarece are loc de Ziua Sfântului Teodor Tiron.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net