Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității. Prima reacție a fostului președinte

Fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, a stabilit miercuri ICCJ, decizia fiind definitivă.

traian basescu jpeg

CE SE ARATĂ ÎN SENTINȚĂ

"Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 05 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022", este decizia ÎCCJ, conform adevarul.ro.

Care a fost reacția fostului președinte

Citește și Traian Băsescu a împlinit 70 de ani. Imaginea zilei, alături cei 4 nepoți. Fiicele i-au pregătit tort de ciocolată 

Traian Băsescu a avut o primă reacție la sentința ÎCCJ. Acesta spune că a luat act de decizie, dar nu o va comenta public.

Voi face demersurile legale la CEDO”, a mai precizat fostul președinte.

image

Traian Băsescu, europarlamentar. Ce riscă acesta

Decizia ICCJ este cu atât mai problematică pentru Băsescu, cu cât acesta este și europarlamentar. Ce poate risca?

Potrivit legislației, pentru a candida la anumite FUNCȚII POLITICE, la dosarul de înscriere persoana trebuie să depună o declarație pe propria răspundere că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia: Președintele României – art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 370/2004 , Parlamentul European – art. 16 alin. (5) lit. e) din Legea nr. 33/2007, senator sau deputat în România – art. 53 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 208/2015.

Art. 326 Codul penal stabilește că FALSUL ÎN DECLARAȚII este infracțiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală. Termenul de prescripție a răspunderii este de 5 ani de la data comiterii faptei, conform vedemjust.ro.

Citește și Moment culminant la Masked Singer! Alex Bogdan: «Sub costum e Traian Băsescu!». Reacția savuroasă a Mihaelei 

Amintim că în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit în prima instanță, că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității.

 „Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă”, se preciza în minuta Curţii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net