Trandafirii creaţi de un clujean înfrumuseţează parcurile lumii. A inventat peste 40 de soiuri noi

Acestea se regăsesc în toate parcurile din România şi în sute de alte parcuri din lume. Ştefan Wagner a creat şi un soi nou, unic în România: trandafirul fără spini. Chiar şi la cinci ani după dispariţia sa, Ştefan Wagner rămâne cel mai cunoscut creator de trandafiri din Europa. 

Românul a inventat  peste 40 de soiuri noi
Românul a inventat peste 40 de soiuri noi

Trandafirii au făcut parte permanent din viaţa sa. Născut într-o familie de horticultori, a deprins meşteşugul îngrijirii florilor încă din copilărie. La 14 ani era deja ucenic în pepiniera bunicului, după care a urmat o şcoală medie de horticultură la Odorhei, apoi facultatea la Bucureşti. La mijlocul anilor ‘60, a început să creeze primii săi trandafiri.

Primul, numit Foc de Tabără, a câştigat locul doi la un concurs internaţional. Au urmat apoi mai multe soiuri pe care le-a botezat cu nume poetice. În total, Ştefan Wagner a îmbogăţit grădinile şi parcurile lumii cu 40 de noi soiuri de trandafiri. Foc de tabără, Rosagold, Nobilia, Rosadora, Rosabunda, Perla Transilvaniei, Luchian, Romana, Nobiliar, Golden Elegance, Judit, Simfonia, Doamna în mov sunt doar o parte dintre soiurile de trandafiri născute din mâinile lui Ştefan Wagner. ”Atunci când creezi trandafiri, numele pe care le dai noilor soiuri sunt foarte importante”, spunea el la acea vreme.

Citește și - Semnificația culorilor aranjamentelor florale de toamnă

Soiul “Foc de tabără” este un trandafir roşu ca văpaia flăcării, care a primit o serie de distincţii internaţionale, la Roma şi Praga, dar şi Simfonia, un soi care a câştigat locul III la un concurs de gen organizat, la fel, în Cehia. Judit este numele unui trandafir galben pe care l-a creat special pentru soţia lui, un semn deosebit de preţuire pentru cea care i-a stat alături o viaţă întreagă. Rosagold este un trandafir galben cu un parfum puternic, iar soiul Luchian este un trandafir creat în 1972, dedicat memoriei pictorului Ştefan Luchian, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea sa.

Dintre toate soiurile create, unul este cu adevărat deosebit. Se numeşte Petrina, se adaptează la clima mai răcoroasă şi este singurul trandafir din România fără spini. Toate aceste soiuri se găsesc azi în parcurile şi rozariile gradinilor botanice din ţară şi din străinătate.  Trandafirii l-au purtat pe toate continentele. Din relatările sale, cei mai frumoşi trandafiri i-a văzut în Noua Zeelandă, în Australia şi chiar şi în Alaska. De asemenea, florile pe care le-a iubit atât i-au prilejuit multe întâlniri memorabile, inclusiv cu regina mamă a Regatului Unit. De altfel, după ce a cunoscut o organizaţie de crescători de trandafiri din Anglia a înfiinţat şi el în România Asociaţia Amicii Rozelor. 

Ştefan Wagner a fost supranumit  de specialişti «Regele Trandafirilor»
Ştefan Wagner a fost supranumit de specialişti «Regele Trandafirilor»

An de an, trandafirii creaţi de Ştefan Wagner în România, la Staţiunea Pomicolă Cluj – actuala Staţiune de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca ajungeau la expoziţii şi concursuri internaţionale peste tot în lume, unde erau de fiecare dată premiaţi. Realizările lui Ştefan Wagner se regăsesc în cartea lui, cea mai importantă, “Trandafirul, de la mit la mileniul III” din anul 2002, o monografie unică la noi în ţară, tipărită cu 360 de planşe color. Ştefan Wagner s-a stins în toamna lui 2018, la vârsta de 85 de ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Printesa Diana  jpg
baza jos elefanti 1 jpg
front masini 1 jpg
Prințul William  foto   GettyImages jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
sah pexels jpg
traseul meditatiei1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net