Turist prin „Beciul domnesc”! Reporterii Click! au vizitat celulele de la Arestul Central. Aici au stat Elena Udrea, Radu Mazăre și Gigi Becali

#Exclusiv Click!

Nu există arestat VIP din România să nu fi fost „cazat” în camerele acestea. Pe holuri, şi-au întretăiat paşii Radu Mazăre şi Dorin Cocoş, în curte şi-au spus amarul George Copos şi Gigi Becali sau Alina Bica şi Elena Udrea. La cabinetul medical, au stat dezbrăcaţi demnitari şi mari oameni de afaceri, alături de șuți, traficanți sau criminali. Reporterul Click! a vizitat toate ungherele şi a deschis toate uşile „Beciului Domnesc”, aşa cum este cunoscut Arestul Central al Poliţiei Capitalei.

Toate VIP-urile certate cu legea au trecut prin Arestul Central al Poliției Capitalei
Toate VIP-urile certate cu legea au trecut prin Arestul Central al Poliției Capitalei

Reporterii Click! au vizitat Arestul Central, cunoscut drept „Beciul Domnesc”

La doi paşi de Piaţa Constituţiei există un loc despre care, de zeci de ani, vorbeşte toată lumea, dar nimeni nu i-a trecut pragul decât ori ca angajat ori ca arestat.

L-au folosit Miliţia şi Securitatea dinainte de Revoluţie, dar acum este al Poliţiei Capitalei şi are acelaşi rol: Arestul Central. Hoţi mărunţi sau falsificatori celebri, oameni de afaceri reţinuţi pentru tunuri care au zdruncinat ţara, interlopi de a căror frică tremură cartiere întregi, toţi au stat în celulele de aici până au fost trimişi în judecată.

Pentru unii au fost zile, pentru alţii au fost luni interminabile, dar pentru toţi au fost chinuitoare, triste şi pline de frustrări.

Casandra Niţulescu este de patru ani şefa Serviciului Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă.

Are în subordine sediul central din zona Pieţei Constituţiei, „Beciul Domnesc”, dar gestionează transportul şi „cazarea” arestaţilor preventiv şi în celelalte 9 centre de arest: 8 pe lângă secţii de Poliţie şi unul la Poliţia Transporturi. Arestul Central are 104 locuri, iar celelalte câte 20.

În primul an veneam zilnic acasă plângând la cei doi copii, acum m-am obişnuit şi vreau să schimb locul, să fac biserică, muzeu, am organizat anul ăsta primul Paşte în curtea arestului”, ne povesteşte mândră Casandra Niţulescu. Devine repede serioasă şi începe să ne descrie problemele.

„Se întâmplă să punem deţinuţii şi câte doi în pat”

Cred că suntem singura capitală din Uniunea Europeană unde arestaţii nu stau toţi la un loc şi sunt împărţiţi prin tot oraşul. Mai trebuie să găzduim şi pe cei din Ilfov, singurul judeţ fără centru de arest. Plus reţinuţii de la DNA, IGPR, Direcţia Generală Anti-Corupţie. Se ajunge în situaţii excepţionale să punem deţinuţii de la o zi la alta câte doi în pat. Cea mai gravă situaţie a fost când pentru o zi am avut 10 deţinuţi peste capacitate. Aceştia au fost cazaţi în paturi deja ocupate de alte persoane private de libertate până a doua zi când au fost duşi temporar la aresturi din judeţele limitrofe”, ne dezvăluie comisarul-şef de Poliţie Casandra Niţulescu.

Şefa Arestului Central a mărturisit că se întâmplă cazuri mai grave, când în criză de spaţiu sunt cazaţi în unele cazuri laolaltă persoane infecto-contagioase cu deţinuţi sănătoşi.

La noi arestaţii stau teoretic de la o zi la maximum şase luni. Sunt cazuri, cum ar fi solicitări de muncă neremunerată, cereri ale organului judiciar (procuror sau poliţist), când perioada se poate prelungi. Trebuie însă îndeplinite anumite condiţii pentru ca arestatul să nu ajungă la închisoare şi să rămână aici peste termenul limită, iar cea mai importantă este să nu fie cercetat pentru fapte grave. Deşi avem multe persoane infecto-contagioase nu primim aşa cum se practică în cazul poliţiştilor de penitenciar sporuri pentru astfel de situaţii”, îşi mai spune un of comisarul-şef.

Ne-a arătat camere de deţinere, curtea de aer (n.r.: locul unde ies afară arestaţii), dar şi vechile camere, unde Miliţia şi Securitatea „interogau” deţinuţii.

­Aceştia au telefoane în camerele de deţinere pentru care primesc un cod individual de acces din 13 cifre şi pot suna de maximum trei ori/zi în funcţie de banii din cont.

Nu există ca la închisori magazine de cumpărături, acestea sunt făcute de o societate pe bază de listă înmânată de arestaţi. Există o planificare a arestaţilor pentru cumpărături, iar aceştia fac achiziţiile în funcţie de banii din cont.

Se pot cumpăra mezeluri, produse de igienă, pâine, dulciuri, fructe. Am vrut să încerc paturile din celule, dar un gol în stomac m-a făcut să ies repede pe hol şi să o iau pe prima uşă la stânga. În spatele meu, agentul şef principal Nicoleta Niculae se amuză copios.

Ajung în curtea de aer şi vederea tavanului din gratii şi a spaţiului îngrozitor de mic îmi aduc o senzaţie stranie de panică şi dorinţa de a părăsi repede locul.

„În ciuda a ceea ce se spune în lumea persoanelor private de libertate orice gest frumos este apreciat. Am avut un caz în care un om adus la noi pentru omor îşi tot incendia celula şi nu putea fi potolit în nici un fel. Timp de două săptămâni am vorbit cu el, apoi omul a devenit un exemplu pentru toată lumea”, ne povesteşte comisarul şef Casandra Niţulescu.

Un alt caz mai ciudat este cel al unui individ arestat pentru furt de cruci şi pe care şefa de la „Beciul Domnesc” a avut ideea de a-l pune să lucreze la amenajarea primei biserici a arestului.

„Lucrul acesta a avut un rol atât de mare pentru el încât după ce s-a eliberat ne-am trezit cu el aici, dorind să lucreze benevol pentru terminarea lăcaşului de cult. Dacă ştii cum să-i iei, chiar şi cei mai răi se pot schimba”, spune şocant de sigură pe ea Casandra Niţulescu.

„Infarctul domnului Bulai a fost chiar în cabinet la mine”

La cabinetul medical o cunoaştem pe Claudia Niţă, medic de 4 ani la Arestul Central.

„Nu ştiu cum este fără agresiune verbală. Am fost muşcată de un toxicoman de mână şi mi-a spus că nu de ură sau supărare, ci de mulţumire. Am fost lovită, înjurată, aşa că am poveşti şi amintiri dureroase. Cel mai mult mă doare când văd colegi de-ai mei ajunşi aici, cum au fost cele două doctoriţe de la Pantelimon. Mi-am amenajat cabinetul pentru a uşura perioada pe care o petrec aici şi am de lucru, cam 30 de pacienţi pe zi”, ne spune medicul.

O altă întâmplare care arată cât de grea este viaţa personalului medical de la „Beciul domnesc” este păţania unui asistent care, scuipat de un arestat cu HIV, a fost nevoit să urmeze un tratament foarte dur. A continuat să vină la serviciu, deşi vomita tot timpul.

„Ultima situaţie limită prin care am trecut a fost infarctul domnului Bulai, chiar aici în cabinet la mine. Salvarea a încercat să îl ducă la Camera de Gardă a unui spital important unde iniţial a fost refuzată, dar după ce agentul de însoţire mi-a dat doctorul de gardă la telefon s-a rezolvat”, spune supărată doctoriţa Niţă.

După trei ore, vizita noastră la „Beciul Domnesc” se încheie, dar pe lângă noi trec trei dube cu arestaţi şi două maşini de Poliţie. La „Arestul Central” vin noi chiriaşi! Spre deosebire de mine, ei vor rămâne şi peste noapte.

Se va face un muzeu în celulele vechi folosite de Miliţie înainte de 1989

Aici erau „cazaţi” infractorii şi criminalii pe timpul lui Ceauşescu. Bineînţeles şi cei anti-sistem! Camere insalubre. Pline de mucegai, paturi de piatră şi urmele chinurilor la care erau supuşi: un lanţ, un ciocan...

„Vrem să facem în locul lor un muzeu, care va primi numele Pasărea Phoenix, de asemenea amenajăm o biserică în locul camerelor în care era arestul Miliţiei. În acest an, pentru prima oară de când există arestul, am ţinut în curte Paştele şi nu am avut nici un incident, deşi erau mulţi sceptici pentru această premieră”, spune şefa de la „Beciul Domnesc”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net