Toți românii care stau la curte trebuie să știe. Ce se întâmplă cu sobele pe lemne
România se pregătește să facă tranziția de la sobele tradiționale pe lemne la tehnologii de încălzire regenerabile, în conformitate cu Directiva Uniunii Europene. Până în 2030, sobele pe lemne vor fi interzise, iar înlocuitorul lor principal va fi reprezentat de pompele de căldură. Această schimbare semnificativă vine la câțiva ani după ce statele UE au fost îndemnate să renunțe și la încălzirea cu centrale pe gaz.
Trecerea la pompe de căldură
Pentru a facilita tranziția către pompele de căldură, Uniunea Europeană va aloca fonduri în valoare de 86 de miliarde de euro. Aceste resurse vor fi esențiale pentru implementarea noilor tehnologii de încălzire regenerabilă în casele românilor.
În vederea pregătirii pentru interdicția sobelor pe lemne, Ministerul Mediului a lansat programul "Rabla pentru sobe". Acest program va oferi românilor din nordul țării posibilitatea de a achiziționa dispozitive de încălzire alternative, înlocuind astfel sobele tradiționale.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestui program și a dezvăluit detalii despre finanțarea propusă: "Vom pune la dispoziție, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanța 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană".
Ce sunt pompele de căldură și cum funcționează ele?
Pompele de căldură reprezintă dispozitive inovatoare utilizate pentru încălzire, producerea apei calde și chiar răcirea în anumite cazuri. Principala lor caracteristică este că nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci utilizează căldura naturală disponibilă în mediul înconjurător.
Aceste dispozitive extrag căldura din exterior și o transferă în interior pentru a încălzi încăperile sau pot extrage aerul cald din interior pentru a răcori locuințele. Astfel, în loc să producă căldură, pompele de căldură utilizează energia ambiantă disponibilă, fie că este vorba despre aerul exterior, apele de suprafață sau energia geotermală.