Un fenomen rar: vom putea vedea „Luna Rece” de Crăciun
Un fenomen rar care nu s-a mai produs de 40 de ani va avea loc pe cer în prima zi de Crăciun. Celții au numit-o ”Luna rece” pentru că pare că e un bulgăre de gheață. Acest spectacol astral nu a mai avut loc din 1977, iar următorul va fi abia în 2034.
Pentru prima dată în acest secol, Luna plină va străluci pe cer în prima zi de Crăciun. Potrivit site-ului The Weather Channel, ultima Lună plină care a fost vizibilă de Crăciun s-a produs în 1977. Următoarea apariție de acest tip va avea loc abia în 2034.
Celții au denumit acest fenomen ”Luna rece” sau ”Luna nopților lungi”.
Locuitorii de pe continentul american vor fi cel mai bine plasaţi pentru a putea să admire fenomenul, în noaptea de Ajun, în timp ce europenii vor putea să vadă Luna plină chiar în prima zi de Crăciun. În România, punctul maxim va fi în jurul orei 13.11.
„Când ne uităm la Lună cu aceste ocazii, merită să ne amintim că luna nu este doar un vecin celest”, transmite printr-un comunicat de presă John Keller de la NASA. „Istoria geologică a lunii şi a Pământului sunt legate din punct de vedere intim, în sensul că Pământul ar fi dramatic diferit dacă nu ar exista Luna.”
Luna Plină de Crăciun este modalitatea ideală prin care să marcăm un an lunar în istorie. Anul 2015 a prezentat, de asemenea, eclipsa de Lună Roşie în luna septembrie, când o eclipsă totală de lună a coincis cu SuperLuna, adică luna plină s-a aflat cel mai aproape de Pământ.
Aceasta a fost ultima din seria de 4 eclipse totale de lună ce au avut loc pe durata a 18 luni de zile, eveniment cunoscut şi ca tetrad.