Un gaz periculos a fost depistat în concentrații mari în România! Ce efecte poate avea radonul
În 16 dintre județele țării noastre au fost depistate niveluri de radon peste pragul admis. Pe termen lung, expunerea la cantități mari din acest gaz poate conduce la cancer pulmonar. Din păcate, în unele județe din România, concentrația de radon este, în medie, de trei ori mai mare decât cea națională.
Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, 18,2% din decesele provocate de cancer sunt din cauza celui pulmonar. Chiar dacă el este asociat cu fumatul, undeva în jur de 15 – 20% dintre cazuri apar la persoane care nu fumează, adesea la persoane cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.
Iar experții americani consideră că expunerea la radon este de vină pentru creșterea rapidă a cazurilor de cancer pulmonar. Acest gaz, incolor și inodor, este emis în urma descompunerii materialelor radioactive naturale ce se găsesc în sol, de-a lungul întregii lumi.
Radonul nu este detectat atunci când intră în casele noastre, decât prin intermediul unui test special. El poate pătrunde în locuințe prin pereți, fundație, crăpături în podele, iar odată ce ajunge în jurul nostru, el poate crește riscul de cancer pulmonar.
Zonele din România unde concentrația de radon este crescută
În țara noastră, în zone precum Transilvania, cât și în marile orașe, există un risc ridicat de expunere la radon. Experții de la Universitatea Babeș-Bolyai vorbesc despre zone de risc extrem de populate, cum ar fi București, Iași, Timișoara, cât și Constanța. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că 15% din cazurile de cancer pulmonar se datorează acestui gaz.
În țara noastră, în 16 județe s-a descoperit o concentrație de radon ce depășește pragul permis de către lege. Mai precis, este vorba despre Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, cât și Timiș.
Uniunea Europeană obligă statele membre să monitorizeze și să raporteze nivelul de radon pe care îl detectează. De asemenea, statele membre trebuie să ia măsuri de protecție, dacă acesta este peste limite.