Una dintre cele mai temute rețele de cămătărie din România, desființată la Galați. Cum erau terorizate victimele

Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT au ridicat importante sume de bani
Procurorii DIICOT au ridicat importante sume de bani

Mai mulți notari şi executori judecătoreşti și-au dat mâna și au creat una din cele mai temute reţele de cămătărie de pe teritoriul României, destructurată astăzi, în cadrul unei operațiuni de amploare care a vizat grupări din întreaga țară. Victimele erau terorizate de notari și executori judecătorești până la punctul în care semnau orice act li se înmâna de teamă să nu fie executate silit.

Ziua Z, ”zi importantă pentru infracționalitatea din România”, după cum a declarat ministru de Interne, Marcel Vela,  a pus punct și unei ample rețele de camătă, şantaj şi spălare de bani din Galați. În urma a 10 percheziţii domiciliare pe raza orașului au fost ridicate sumele de 62.000 de euro, 143.100 de lei, cantitatea de 1,5 kilograme de aur şi 3 autoturisme de lux. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi au fost conduse, în vederea audierii, 12 persoane, scrie adevarul.ro.

Scopul împumuturilor: executarea silită  

Liderul grupării deţine mai multe case de amanet şi îşi folosea angajaţii ca să semneze contractele de credit cu dobânzi cămătăreşti. Acesta lua toate deciziile legate de operaţiunile de cămătărie, respectiv selectarea persoanelor cărora li se acordau împrumuturi, condiţiile de acordare a sumelor de bani (termene, dobânzi, garanţii), precum şi modalităţile concrete în care se exercitau presiuni asupra fiecărei victime în parte, cu scopul de a se ajunge la executarea silită a acestora şi însuşirea bunurile mobile şi imobile deţinute de către debitori.

”Prima fază a mecanismului infracţional gândit de către lider consta în studierea situaţiei financiare a persoanelor cărora li se acordau împrumuturi, pentru a se asigura că acestea dispun de bunuri imobile şi mobile având o valoare însemnată, scopul final al operaţiunilor de cămătărie fiind tocmai acela de a intra în posesia bunurilor persoanelor vătămate prin executarea silită a acestora şi a obţine astfel beneficii materiale cu mult mai mari decât valoarea creditelor acordate”, precizează procurorii DIICOT Galaţi. 


    Procurorii DIICOT au ridicat importante sume de bani Foto: adevarul.ro
Procurorii DIICOT au ridicat importante sume de bani Foto: adevarul.ro

Cum majorau sumele împrumutate

Liderul grupării obişnuia să folosească, pentru încheierea propriu – zisă a contractelor de împrumut, alţi membri ai grupării infracţionale, respectiv angajaţi ai unor case de amanet pe care acesta le deţinea, care erau la curent cu întreaga activitate infracţională şi care, din dispoziţiile liderului, mergeau la notariat şi semnau contractele în calitate de creditori. Cu această ocazie, în conţinutul contratelor erau trecute la rubrica „obiectul contractului” sume ce reprezentau valoarea împrumutului propriu – zis la care se adăuga valoarea dobânzii pretinse de către lider, deşi efectiv victimele nu primeau decât suma împrumutată. Astfel, aceștia erau obligaţi din start la plata unor sume de bani mai mari şi care nu erau trecute cu titlu de dobândă în contract, ci ca parte intergantă a sumei împrumutate.

Presiuni phihice permanente asupa victimelor

”După semnarea contractelor de împrumut de către victime, liderul grupării infracţionale trecea la următoarea etapă a planului infracţional, cu concursul şi în acest caz al celorlalţi membri ai grupării, precum şi al unor notari şi executori judecătoreşti, ce consta în exercitarea unei presiuni psihice permanente asupra victimelor, care ajungeau astfel să fie aduse în situaţia de a fi subjugate psihologic, starea de teamă ce le era indusă dominându-le toate acţiunile şi ajungând astfel să semneze orice tip de documente le erau solicitate de către membrii grupării, de teamă să nu fie executate silit”, susţin procurorii DIICOT Galaţi.

În urma percheziţiilor au fost ridicate până în prezent sumele de 62.000 de euro, 143.100 de lei, cantitatea de 1,5 kilograme de aur şi 3 autoturisme de lux. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi au fost conduse, în vederea audierii, 12 persoane. 

Mai citește și: 

Alex Bodi, săltat de mascați și dus la audieri, într-un dosar de proxenetism. Liderul grupării, nașul fostului soț al Biancăi Drăgușanu 

Polițiști mână în mână cu infractorii! Făceau parte din grupări mafiote acuzate de camătă, șantaj și tentativă de omor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net