Va candida sau nu Mircea Geoană la preşedinţia României? Ce propunere i-a făcut Marcel Ciolacu: „A venit la mine în birou”
În cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară cu Cosmin Prelipceanu” de pe Digi24, desfășurată luni seara, Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a spus că Marcel Ciolacu și alți lideri ai Partidului Social Democrat (PSD) au venit la el în biroul său pentru a-i face o propunere: să candideze la funcția de Președinte al României, beneficiind de susținerea PSD-ului.
Totodată, Mircea Geoană explică faptul că, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, PSD nu are capacitatea de aduna voturi pentru a câştiga scrutinul.
„Apropo de cine dă telefon cui. Eu am avut discuţii cu ei, au venit la mine în birou. Acum ceva timp în urmă, în care dânşii au venit la mine să-mi propună să candidez independent, susţinut de PSD. De ce?
Pentru un calcul foarte simplu: pentru că voturile PSD la alegerile prezidenţiale, unde vin 4 milioane de români în plus faţă de alegerile obişnuite, nu sunt suficiente ca să câştigi preşedinţia României.
Vrei să câştigi preşedinţia României, strict pe PSD nu ai voturi, în turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul: diaspora nu, nehotărâţii nu, e o limitare. Pentru o participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidenţiale, unde e 65% participare - pentru preşedinte românii se mobilizează şi merg la vot - nu sunt voturi suficiente”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Digi 24.
Geoană spune că a fost dat afară din PSD
Mircea Geoană a exprimat că a fost exclus din PSD, un partid pe care l-a servit cu devotament. El a menționat că nu are o relație tensionată cu membrii partidului și că experiența sa în afara activității politice militante i-a adus beneficii considerabile, oferindu-i un sentiment de liniște, forță și determinare.
El a sugerat că PSD ar trebui să aprecieze faptul că el, un fost asociat al lor, este acum o figură respectată la nivel național și internațional. Cu toate că PSD ar putea avea alte planuri, Geoană a indicat că nu le stă în cale, dar recunoaște că numele său rămâne un punct focal în sondaje, percepția publică și respectul acordat de români.
Geoană a mai spus că nu are resentimente față de liderii actuali ai PSD și că le respectă dreptul de a lua decizii pentru partid. A menționat și declarațiile lui Mihai Tudose, europarlamentar PSD, care a sugerat că Geoană nu va reuși să obțină semnăturile necesare pentru a candida la președinție.
În replică, Geoană a indicat că primește susținere și interes din partea oamenilor obișnuiți, care ar prefera un model mai civic și voluntar de a face politică, contrar mașinăriei de partid.