Vacanță pentru anumiți elevi la finalul lunii martie. Care este motivul și câte zile libere vor avea

Ultima actualizare:

Elevii de religie catolică din România vor beneficia de câteva zile libere în perioada 29 martie - 2 aprilie, conform unei adrese emise de Ministerul Educației și transmisă inspectoratelor școlare. Această decizie vine în contextul celebrării Paștelui catolic pe data de 31 martie 2024 și vizează atât absența elevilor, cât și a profesorilor de religie catolică.

Vacanță elevi. Foto: arhiva.
Vacanță elevi. Foto: arhiva.

29 martie - 2 aprilie, elevii catolici nu vor fi obligați să participe la cursuri

Ministrul Educației, Ligia Deca, a confirmat că elevii de religie catolică nu vor fi obligați să participe la cursuri în această perioadă. În ceea ce privește cadrele didactice catolice, fiecare școală va analiza situația și va decide dacă suspendă sau nu cursurile pentru aceleași zile. Decizia de a suspenda cursurile trebuie să fie luată în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă din sectorul educațional.

Dreptul la zile libere pentru Vinerea Mare și pentru prima și a doua zi de Paște

Potrivit acestui contract, angajații care fac parte dintr-un cult religios legal, creștin, au dreptul la zile libere pentru Vinerea Mare, precum și pentru prima și a doua zi de Paști, în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult. Absențele elevilor vor fi motivate, iar cursurile vor fi recuperate conform unui program stabilit de fiecare școală.

(5)Pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult. Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”, informații din art. 27.

Această măsură vine ca o recunoaștere a diversității religioase din România și asigură respectul pentru tradițiile și credințele diferite ale comunității școlare. Prin oferirea de zile libere pentru a marca sărbătorile religioase, Ministerul Educației urmărește să promoveze toleranța și să asigure un mediu educațional inclusiv pentru toți elevii și cadrele didactice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net