Ne vaccinăm sau nu? Vaccinurile antigripale au apărut în farmacii. Cum au reacționat românii

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Autoritățile au anunțat că vaccinurile anti-gripale au ajuns de astăzi, 12 septembrie în farmacii, în două variante care conţin tulpinile aflate anul acesta în circulaţie. Este vorba de Vaxigrip și Influvac, primul costă 67, 85 de lei iar celălalt, 64,48 lei. Reporterii Click! au fost să vadă ce spun oamenii despre imunizare și dacă o să apeleze la serurile care îi apără de răceli.  

Vaccinurile antigripale pot fi făcute gratuit cu scrisoare de la medicul de familie
Vaccinurile antigripale disponibile pe piață în 2024. Captură observatornews.ro

Farmaciile așteaptă clienți, bucureștenii au păreri împărțite despre vaccin

„Avem vaccinuri tocmai ne-au adus. Avem de ambele feluri, aveți de unde alege: totul este să vă vaccinați”, ne spune farmacista Iulia Dumitrescu de 24 de ani angajată la un centru de la Piața Muncii. Pentru ca oamenii să fie informați despre apariția serurilor anti-gripă de cum vin la ghișeu, a fost pus la vedere în vitrină un afiș pe care scrie negru pe alb:„De vânzare vaccin Vaxigrip și vaccin Influvac”.

În fața intrării, de pe o bancă Ioan Gabriel ne spune clar că nu se va vaccina.„Nici prin cap nu-mi trece pentru că am făcut greșeala într-un an să-mi bag serul și mi-a fost tare rău...Am descoperit că sunt alergic...Doamne ce am tras”, se plânge bucureșteanul.

Sorina Nedea este de acord cu vaccinarea
Sorina Nedea este în tabăra pro vaccinare

„Eu mă vaccinez. De ce nu? O fac pentru sănătatea mea. M-am vaccinat și anul trecut și acum o să iau doza după ce merg la medicul de familie”,, declară hotărâtă Sorina Nedea. La doi pași, o farmacie a altui lanț a primit și ea vaccin, dar un singur tip, Influvac.„Nu a întrebat nimeni deocamdată de vaccin dar noi așteptăm. Oricum este prea devreme”, ne declară uimită de întrebare Sanda Popa, asistent farmacist.

Maria vinde flori și zarzavaturi și nu-i trece prin cap să își facă injecția „la care-i spun ăștia vaccin antigripal”.„Nu mă păcălesc ăștia pe mine, eu la toți le spun clar ca și în pandemie: am diabet lăsați-mă în pace cu substanțele voastre”, se zborșește la noi comercianta.

Atent la discuție, Anton îi dă dreptate.„În fiecare an vin cu injecții, seruri și vaccinuri sau cum le-o mai zice. Eu nu mai fac nimic: am primit cele două doze de vaccin anti-Covid în pandemie când a făcut toată lumea acum gata. Oricum niciodată nu am fost răcit decât ușor, aproape nesemnificativ. Atunci de ce să fac injecții care să mă apere? Am organismul suficient de puternic”, își spune tranșant părerea omul.  

La o altă farmacie din sectorul 2 se așteaptă vânzări serioase la vaccinul antigripal.„Anul trecut s-a cumpărat, lumea a venit să ceară”, ne spune optimistă farmacista Cristina Dobre.

Ecaterina și Nea Ion, separați de zeci de ani dar uniți de grija pentru sănătate
Ecaterina și Nea Ion se vor vaccina împotriva gripei așa cum au făcut-o în fiecare an

În fața intrării, seniorul Ion Arnăutu (88 de ani) și tânăra Ecaterina Sălăgeanu (25 de ani) sunt hotărâți în tabăra pro-vaccin.

„O să îmi fac vaccinul antigripal ca de obicei dar o să vorbesc întâi cu medicul de familie. Știu că este necesar dar nu mă grăbesc, aștept să mă duc la cabinet luna viitoare când iau și noua rețetă pentur medicamentele de care am nevoie” ne spune ferm bătrânul.

Categoriile care primesc gratuit vaccinul antigripal 

Potrivit legii, în țara noastră vaccinul este făcut gratuit următoarelor categorii: 

-copiii cu vârsta de la 6 luni până la 18 ani,  

-gravidele,  

-persoanele care au vârsta de peste 45 de ani şi suferă de diferite boli cronice 

-vaccinul antigripal este gratuit şi pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, chiar dacă nu au afecţiuni medicale.  

În cazul celor cu vârsta de peste 45 de ani şi mai mică de 65 de ani care nu suferă de nicio boală şi vor să se imunizeze vaccinul este compensat 50%.  

Când este mai bine să ne vaccinăm anti-gripal 

„Foarte important este ca populaţia generală de preferat în luna octombrie să primească vaccinul gripal. Sigur că asta înseamnă o aglomeraţie destul de importantă la cabinetele noastre de medicină de familie,însă având experienţa anilor precedenţi probabil că vom reuşi să manageriem acest lucru.  

Campania de vaccinare trebuie să continue pe tot parcursul sezonului gripal. Adică cei care nu pot fi vaccinaţi în octombrie se vor putea vaccina şi în noiembrie, decembrie şi mai departe, ianuarie, februarie, dar cu cât ne îndepărtăm de momentul debutului sezonului gripal cu atât eficacitatea vaccinului va fi mai scăzută deoarece este posibil să te îmbolnăveşti înainte de a primi vaccinul”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei pentru news.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
colet jpg
Aer conditionat FOTO Shutterstock jpg
toamna unsplash jpeg
Pestera Polovragi jpg
cat 649164 1280 jpg
camp nou jpeg
camp nou jpeg
orase din romania colaj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net