Virgil Măgureanu, fostul șef de la SRI, a fost pus sub acuzare în Dosarul Mineriadei

Fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), Virgil Măgureanu, a fost pus oficial sub acuzare pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Anunțul a fost făcut miercuri, 29 ianuarie, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul al SRI, Virgil Măgureanu Foto: Arhivă
Fostul al SRI, Virgil Măgureanu Foto: Arhivă

Potrivit comunicatului transmis de Parchetul General, „în cauza denumită generic 'Mineriada din 13-15 iunie 1990', procurorul de caz din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus în cursul zilei de astăzi punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Măgureanu Virgil, la data faptelor director al Serviciului Român de Informații, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a), f), g) și j) din Codul penal”.

Ancheta și probele administrate

Conform magistraților, probele care stau la baza acuzațiilor aduse lui Virgil Măgureanu au fost administrate exclusiv după 4 iunie 2021.

Acest moment marchează restituirea dosarului la parchet în urma procedurii de cameră preliminară, care a dus la anularea tuturor probelor colectate anterior anului 2017.

Alături de Virgil Măgureanu, în Dosarul Mineriadei mai sunt urmăriți penal Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Petre. Această anchetă vizează evenimentele din 13-15 iunie 1990, când minerii au fost aduși la București pentru a reprima protestele din Piața Universității.

Consecințele represiunii din iunie 1990

Parchetul General subliniază că, în iunie 1990, oficiali ai statului român, printre care Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, sprijiniți de alți apropiați ai puterii de atunci, inclusiv Virgil Măgureanu, au orchestrat o acțiune represivă împotriva populației civile din Capitală. Aceasta a avut următoarele consecințe grave:

  • uciderea a patru persoane;
  • violarea a două persoane;
  • rănirea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane;
  • privarea ilegală de libertate a peste 1.200 de persoane.

Dosarul Mineriadei este unul dintre cele mai importante cazuri de justiție postdecembristă, având implicații semnificative asupra responsabilității liderilor politici din perioada de tranziție a României către democrație.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Barbu Ştirbey şi regina Maria Graficâ Florian Marina
bebelus bona imagini jpg
medici  jpg
abstract 2709402 1280 logo webp
romanii care au gasit un portofel pe jos jpg
Gara 1 jpg
bijuteria din nordul moldovei webp
miere jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net