Virusul Zika a ajuns în România cu avionul din Caraibe

Ultima actualizare:

    O bucureşteancă de 27 de ani care a fost în Martinica e prima româncă infectată cu temutul germen transmis de ţânţari
O bucureşteancă de 27 de ani care a fost în Martinica e prima româncă infectată cu temutul germen transmis de ţânţari

Virusul Zika, care face ravagii în state din America de Sud şi Africa, seamănă panică acum şi în rândul românilor. Ministerul Sănătăţii a confirmat ieri că o tânără de 27 de ani, din Bucureşti, s-a infectat cu Zika, după o săptămână petrecută pe insula Martinica din Caraibe.

„Mi-a pus Dumnezeu mâna-n cap”, şi-a spus tânăra bucureşteancă atunci când a aflat că şefii ei o trimit într-o deplasare în Caraibe. A zburat peste 8.000 km şi a petrecut şapte zile de vis în insula Martinica. La întoarcerea acasă, însă, o erupţie suspectă i-a apărut pe piele. Să fie de la soare, să fie de la mâncare?, s-a întrebat tânăra de 27 de ani, care locuieşte în sectorul 6 al Capitalei. A doua zi a făcut şi febră şi s-a panicat. S-a dus la medic. Probele au fost recoltate la “Victor Babeş”, iar analizele de la “Babeş” şi “Cantacuzino“ au confirmat faptul că fata s-a infectat cu virusul Zika. Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii spun că e vorba de un caz izolat, care poate fi ţinut sub control. Totuşi, ancheta medicală se poate extinde şi asupra partenerului de viaţă al femeii, în cazul în care tânăra a întreţinut relaţii sexuale. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, virusul Zika se poate transmite pe cale sexuală, de la un pacient infectat. De asemenea, tânăra nu are voie să rămână însărcinată în următoarele 8 luni. Oamenii de ştiinţă atribuie virusului Zika boala numită „microcefalie”, care afectează pruncii încă nenăscuţi. Aceasta se manifestă prin oprirea creşterii craniului în cazul fătului.

Virusul Zika este transmis de înţepătura ţânţarului-tigru Aedes Aegypti, insectă care trăieşte în zone tropicale sau aride. Până în acest moment, prezenţa lui nu a fost semnalată în ţara noastră, însă ţânţarul-tigru african are un frate mai puţin agresiv, cu largă răspândire în România, ţânţarul-tigru asiatic Aedes albopictus. În ciuda răspândirii sale, nu s-a dovedit până acum că Aedes albopictus transmite pe cale naturală acest virus, în afara continentului african (conform Institutului Cantacuzino). Prin urmare, atâta vreme cât această specie nu se află încă pe teritoriul ţării noastre, nu există motive pentru care să te temi de Zika. De altfel, chiar dacă eşti virusat, nu ai prea multe motive de panică. Virusul Zika nu dezvoltă boli grave, ci se manifestă ca o gripă normală, cu febră, erupţii cutanate, dureri de cap şi musculare, poate şi conjunctivită. Însă toate aceste simptome dispar în 2-7 zile. Nu există un tratament specific pentru Zika. Medicii recomandă aceleaşi metode ca în cazul răcelilor sau gripei. Persoanele infectate trebuie să se odihnească, să se hidrateze corespunzător şi să apeleze la medicamente împotriva febrei. 

În prezent, specialiştii lucrează la identificarea unui vaccin pentru ţinerea sub control a răspândirii acestui flagel. Până acum a fost testat cu succes un vaccin administrat şoarecilor de laborator.

Identificat prima oară în Uganda

Insula Martinica, unde s-a îmbolnăvit românca, se află în Caraibe
Insula Martinica, unde s-a îmbolnăvit românca, se află în Caraibe

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în pădurea Zika din Uganda. Timp de mai multe decenii a fost raportat doar sporadic. Focare de febră Zika au fost înregistrate pentru prima dată în regiunea pacifică în 2007 (insula Yap) şi 2013 (Polinezia Franceză), apoi în 2015, în Africa (Capul Verde) şi America de Sud (Brazilia şi Columbia). De aici, virusul Zika s-a răspândit rapid în mai multe ţări din America de Sud şi America Centrală, ajungând să fie semnalat în 13 ţări la începutul anului 2016. Până în prezent, nu există nici un tratament antiviral specific sau vaccin disponibil împotriva infecţiei cu virusul Zika.

Click! spune

Microcefalia produsă de virusul Zika afectează creşterea capului unui copil, provocând leziuni devastatoare ale creierului, uneori fatale, iar acest lucru poate duce la avort spontan sau la naşterea unui copil mort. Mai mult de 1.300 de copii s-au născut, în Brazilia, cu microcefalie. Femeile gravide care au călătorit într-o zonă infestată cu Zika pot fi testate de la 2 până la 12 săptămâni după întoarcere, chiar dacă acestea nu au prezentat simptome.

A început atacul asupra ţânţarilor! După 10 luni

Țânțarii sunt ”vânați” în parcurile Capitalei cu tunuri care împrăștie o substanță specială
Țânțarii sunt ”vânați” în parcurile Capitalei cu tunuri care împrăștie o substanță specială

În sfârșit, a început! Comandourile anti-țânțari au declanșat luni noapte, în cel mai mare parc al Capitalei, prima bătălie cu enervantele insecte după 10 luni și au stârnit deja primele controverse. Coincidență, atacul a fost dat cu câteva ore înainte ca la Spitalul Victor Babeș să fie confirmat primul caz de infectare cu virusul Zika, adus de temuții tânțari-tigru. ”Încărcați tunurile, pregătiți lăncile!”. Este ora 21.30 și, pe o alee din Parcul Herăstrău, ”oastea” antițânțari se pune în mișcare, echipajele încep să colinde aleile, iar din mașini se pulverizează în toate cotloanele parcului substanțele-minune de la care se așteaptă exterminarea micuților vampiri. Cinci maşini dotate cu tunuri de mare putere şi alte două acţionate manual (lănci) sunt forța de șoc, iar printre “ostași” se află și reporterii Click! Din nefericire, sute de oameni nu au știut despre stropirile ce vor fi efectuate pentru stârpirea țânțarilor și au simțit pe propria piele efectul substanței. „Nu mai pot! Mă plimbam pe alee și deodată am simțit niște picături cum cad ploaie pe mine și prietenii mei. Mă doare gâtul și mă ustură ochii”, se vaită Georgeta, în timp ce tușește la greu. Chiar și reporterii Click! au simțit pe pielea lor efectul substanței antițânțari. ”Ăştia au dat cu insecticide în Herăstrău în timp ce mergeam pe lângă parc, pe Nordului. Mă ustură gâtul deja. Mirosea a zgură de tren”, s-a plâns și fosta nevastă a lui Ilie Năstase, Amalia. ”Substanța este iritantă, dă senzații de vomă, dar nu face rău. Am primit asigurări că oamenii au fost anunțați să evite parcurile în ziua stropirii”, recunoaște Grigore Dan, directorul Centrului pentru Surpavegherea Plantelor, responsabil cu dezinsecția în parcuri. Otrava folosită pentru stârpirea țânțarilor este germană, Aqua-Kotrine, folosită și de alte țări din Europa pentru a scăpa de țânțari. Grigore Dan a anunțat că stropirile cu insecticide vor fi făcute în toate parcurile, de două ori în trei zile, după care atacul va fi repetat din două în două săptămâni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net