Norul vulcanic i- a înghesuit pe români în trenuri

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cozi imense la casele de bilete internaţionale şi ghişee unde bate vântul la plecări interne. Aşa arăta ieri Gara de Nord, umplută de pasagerii forţaţi să aleagă trenul în locul avionelor blocate la sol. În disperare de cauză, oamenii au luat cu asalt şi autogările pentru a prinde un loc în autocare.

Ora 20.00. Trafic aerian perturbat: 17.000 de zboruri au fost anulate în Europa.Ora 19.15. Directorul general al ANM, Ion Sandu, citat de Adevărul: Nimeni nu ştie când va fi ridicat codul roşu pentru aviaţie.

Ora 19.10. Comitetului pentru situaţii de urgenţă, întrunit la Palatul Victoria, a anunţat că sănătatea populaţiei nu este afectată de tranzitarea spaţiunui aerian al ţării noastre de către norul de cenuşă. Potrivit specialiştilor calitatea aerului nu va fi afectată nici dacă va ploua, deoarece norii de ploie se formează la 2.000 metri, iar norul de cenuşă se află la 6.000 metri.

Ora 18.00. Din cauza norului de cenuşă 20 de state şi-au închis total spaţiul aerian.

Ora 17.45.  CFR suplimentează trenurile internaţionaleOra 17.30. Norul de cenuşă sosit din Islanda ce va cuprinde în această seară Suceava poate provoca probleme de sănătate sucevenilor care se vor afla în aer liber, informează Adevărul. Deoarece nu se ştie cu exactitate ce substanţe va cuprinde acesta, medicii le recomandă sucevenilor să aibă la ei o mască protectoare, care, în cazul unei ploi, să-i ferească de cenuşă şi elementele toxice pe care aceasta le curpinde.

Ora 17.15. De la o oră la alta concentraţia de pulberi din aer creşte simţitor, ajungând până aproape de limita de pericol, limită după care organismul uman are de suferit, potrivit Adevărul. Astfel, dacă la ora 12.00 staţiile de verificare înregistrau cote normale, începând cu ora 13.00 situaţia s-a schimbat, staţia de la Siret înregistrând circa 44 de micrograme/mc, cu puţin sub limita de 50 micrograme/mc.

Ora 16:10. Cele două case de bilete unde se eliberează tichete pentru trenurile internaţionale abia au făcut faţă numărului de călători.

Unii au aşteptat chiar şi două ore la coadă pentru a prinde un loc în trenurile cu plecare în ziua următoare.

De haosul de pe aeroporturi au profitat şi operatorii privaţi de transport cu autocarul.

Ei au fost nevoiţi să suplimenteze numărul maşinilor pentru a-i duce sau aduce pe călători în ţară.

Cele mai multe solicitări le-a avut Eurolines.

Ora 16:00. Uşor, uşor, după fluierul locomotivei, trenul cu 15 vagoane a ieşit din gară pe direcţia Viena.

La destinaţie au ajuns abia azi-dimineaţă, la ora 9.00. Pentru un bilet la trenul de Viena, în vagonul-cuşetă, unde există şi toaletă cu duş, călătorii au dat aproape 80 de euro.

Ora 15:30. Cu doar o jumătate de oră înainte ca trenul „Dacia", cu destinaţia Viena să plece din Gara de Nord, pe peron nu mai era loc să arunci un ac.

Trenul, suplimentat cu şase vagoane, dintre care trei cuşetă şi două dormitor, s-a umplut în doar câteva minute.

Nemţii, francezii, spaniolii sau românii, care au stat ore bune în aeroport, apoi ore bune la coadă la bilete, abia au aşteptat să audă fluierul de plecare. Doar să se vadă o dată plecaţi spre case.

„Avem atâtea comenzi încât nu mai putem face faţă. De aseară s-au ocupat toate locurile în autocarele spre Londra, Budapesta, Bruxelles, München, Viena, Paris şi Amsterdam. Azi vor pleca un număr dublu de curse", ne-a spus Dragoş Anastasiu, director general Eurolines.

Şi la Atlassib s-au înregistrat creşteri ale solicitărilor, cu precădere spre marile oraşe ale Germaniei, Franţei şi Italiei.

„Nu pot spune însă că e o creştere spectaculoasă, pentru că la noi traficul e intens în fiecare zi. Aşteptăm însă creşteri ale fluxului ca urmare a suspendării traficului aerian ", ne-a declarat Daniel Micu, director Atlassib.

20.000 de călători afectaţi  de blocarea zborurilor

Spaţiul aerian al României a fost închis ieri la ora 18.00. Toate zborurile de pe cele două aeroporturi ale Capitalei, "Henri Coandă" şi "Aurel Vlaicu", au fost anulate.

"E vorba de peste 140 de zboruri pe ambele aeroporturi, cele de sâmbătă până duminică la ora 12.00", a spus Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al celor două aeroporturi.

Companiile aeriene pierd bani grei. Numai Tarom a anunţat ieri pierderi de 1,1 milioane de euro.

«Bine că circulă măcar trenul!»

Krzysztof Kizlowski, 51 ani, Polonia: "Am stat câteva ore bune în aeroport până ni s-a spus că nu se zboară spre Polonia. Atunci am aflat că am putea lua trenul până la Viena. Voiam să ajung la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski, dar acum poate doar să văd la televizor".

Belko Alina, 26 ani, România: „Am venit de la Arad pentru că aveam tren spre Cairo, cu escală la Istanbul şi nu fusesem informată că nu voi zbura. Am ajuns în aeroport şi am aflat că nu vom pleca nicăieri, aşa că am ales să mă întorc acasă. Am dat 409 euro pe biletul de avion".

Phillipe Russel, 53 ani, Franţa: „Trebuia să ajung în seara aceasta la Paris. Am ajuns astăzi în aeroport şi am văzut că nu pot pleca. Aşa că am stat două ore la coadă să-mi cumpăr un bilet la tren ca să pot ajunge acasă. Nici o şansă pentru astăzi, ci doar pentru trenul de mâine".

Citeşte şi:

CFR suplimentează trenurile internaţionale

Companiile aeriene nu sunt obligate să despăgubească pasagerii pentru anularea curselor

La

ora 21.00, norul vulcanic va acoperi întreg teritoriul României!

Guvernul închide întregul spaţiu aerian al României

Aproape 1.500 de călători afectaţi de anularea curselor aeriene

Zeci de zboruri spre şi dinspre România, anulate! Vezi lista completă!

«Cenuşa poate provoca leziuni la ochi»

Populaţia României poate fi afectată de norul vulcanic doar dacă acesta coboară sub 2.000 de metri altitudine. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, cenuşa se va depune la un moment dat pe sol.

„Momentul acesta este inevitabil. Depinde însă unde cade. Dacă cenuşa coboară pe ocean, nu este nici o problemă. Să nu ajungă pe pământ", a declarat Streinu citat de Mediafax.

Specialiştii ne sfătuiesc cum să ne protejăm în eventualitatea că cenuşa vulcanică va ajunge la sol:

* acoperiţi-vă întreaga suprafaţă a corpului cu îmbrăcăminte

* evitaţi lentilele de contact fiindcă, în contact cu particulele microscopice de cenuşă, pot produce leziuni la nivelul globului ocular

*  evitaţi să ieşiţi din casă dacă cenuşa ajunge pe pământ

* acoperiţi-vă faţa cu o mască dacă aveţi probleme respiratorii

Harta aviatică a Europei, aproape goală

Doar câteva sute de avioane au brăzdat cerul Europei în ultimele 48 de ore. Harta alăturată, realizată ieri la ora 14.15, arată cursele comerciale aflate în zbor în acel moment în zonele unde spaţiul aerian nu fusese închis.

Pagina de internet „flightradar24.com" prezintă în timp real toate avioanele comerciale de pe continent, aflate în zbor.

Într-o zi normală, harta Europei ar fi fost brăzdată de sute de zboruri în acelaşi moment.

simeon stalpnicul png

Cenuşa va sta deasupra României şi astăzi

Norul de cenuşă a acoperit în întregime suprafaţă României ieri seară.

"Va continua să se deplaseze deasupra ţării noastre la o altitudine de 6.000-10.000 metri. Norul de cenuşă, care acoperă în întregime Germania, Franţa, Elveţia, Ungaria şi o parte din Italia, se va afla deasupra ţării noastre şi duminică", a spus Alina Şerban meteorolog de serviciu la INM.

Aseară, norul de cenuşă acoperise aproape toată ţara

Arbitru englez,blocat în RomâniaSteve Bennett, centralul delegat iniţial să conducă derby-ul oraşului Manchester, dintre marile rivale City şi United (încheiat cu victoria la limită, 1-0, a „diavolilor roşii"), a fost înlocuit în ultima clipă de federaţia engleză.

Motivul? Norul vulcanic din Europa, care l-a împiedicat pe Bennett să plece la timp din România, unde a participat la un curs pentru arbitri, organizat de FIFA.

simeon stalpnicul png

Activitatea vulcanului din Islanda se intensifică

Vulcanologii care analizează activitatea vulcanului Eyjafjallajoekull, din Islanda au anunţat ieri că activitatea acestuia se intensifică. Ieri au avut loc mai multe erupţii, iar valurile de lavă au curs în abundenţă.

Peste 800 de persoane au fost evacuate din regiune.

Pagube de 40 de miliarde $ în şase luni

Analiştii economici de la Financial Times au făcut o evaluare a pierderilor înregistrate la nivel mondial dacă activitatea aeriană va fi afectată de norul de cenuşă.

Astfel, se vehiculează pierderi globale de peste 40 de miliarde de dolari şi căderi ale burselor din întreaga lume.

Premierul norvegian şi-a condus ţara de pe aeroport

Primul-ministru al Norvegiei, Jens Stoltenberg, a dat directive importante Guvernului cu ajutorul unui iPod.

simeon stalpnicul png

Blocat pe aeroportul din New York, acesta a intrat în legătură directă cu miniştrii Cabinetului şi le-a spus ce au de făcut în starea de necesitate impusă de erupţia din Islanda.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net