Bizarele mumii de carne! Vezi care era hrana faraonilor din lumea de apoi
Numai faraonul Tutankhamon, spre exemplu, a fost înmormântat alături de 48 de astfel de „mumii” de vită și păsări de curte.
Chiar dacă descoperirea bucăților de carne este una comună în mormintele antice egiptene, cele mai vechi datând de acum 5.300 de ani, ele au rămas în mare parte nestudiate, importanța lor fiind considerată una secundară. Un neajuns pe care biogeochimistul britanic Richard Evershed, alături de echipa sa de oameni de știință de la Universitatea din Bristol, au decis să îl repare.
Echipa britanică a analizat patru mostre de carne mumificată, mostre arhivate în muzeele din Cairo și Marea Britanie. Cea mai veche dintre ele, o bucată de coaste de vită datând din perioada 1386-1349 î.Hr., a fost descoperită în mormântul unei femei de origine nobilă, Tjuiu, și a slujnicei acesteia, Yuya. Cea de a doua, constând în carne de vițel, datează din 1064-948 î.Hr., identificată în mormântul lui Isetemkheb, sora și soția unui mare preot din Teba. Ultimele două mostre (carne de rață și de capră) au fost descoperite în mormântul preotesei tebane Henutmehyt, personaj care a decedat în anul 1290 î.Hr.