Felul de mâncare adorat de Papa Francisc: „Îmi place că poți înmuia pâine în el”. Îl poți prepara și tu

Chiar și în mijlocul responsabilităților spirituale uriașe, Papa Francisc nu și-a uitat niciodată rădăcinile și micile bucurii ale vieții. Recent, o anecdotă savuroasă din viața pontifului a captat atenția publicului, scoțând la iveală unul dintre felurile sale de mâncare preferate: Bagna Cauda – o rețetă tradițională din regiunea Piemont, Italia.

Felul de mâncare adorat de Papa Francisc.
Felul de mâncare adorat de Papa Francisc.

Povestea a ieșit la iveală în cadrul unei reuniuni de familie, organizată cu ocazia zilei de naștere a uneia dintre verii săi. Cu ocazia acestei întâlniri, Papa Francisc – născut Jorge Mario Bergoglio – a mărturisit fără rețineri cât de mult îi place Bagna Cauda, spunând: „Îmi place că poți înmuia pâine în el”.

Această mâncare simplă, dar plină de savoare, reflectă perfect originile sale piemontese și spiritul modest care l-a definit mereu.

Ce este Bagna Cauda?

Bagna Cauda este o specialitate culinară tipică regiunii Piemont, preparată din usturoi, anșoa (hamsii), ulei de măsline (și, uneori, un strop de unt). Rezultă un sos fierbinte, intens aromat, în care se pot înmuia diverse legume proaspete – de la țelină și morcovi la ardei și anghinare – dar și, desigur, pâine proaspătă.

Rețeta poate varia de la o zonă la alta, însă esența rămâne aceeași: o explozie de arome rustice, perfecte pentru a fi împărtășite la o masă caldă între familie și prieteni.

Cum să prepari Bagna Cauda acasă

Dacă vrei să încerci și tu această rețetă iubită de Papa Francisc, iată o variantă simplă:

Ingrediente:

  • 8 fileuri de anșoa în ulei
  • 6-8 căței de usturoi
  • 200 ml ulei de măsline extravirgin
  • 30 g unt (opțional)
  • Legume proaspete pentru servit (țelină, morcovi, ardei, ridichi)
  • Pâine rustică, pentru înmuiat

Mod de preparare:

  1. Curăță usturoiul și fierbe-l în puțină apă câteva minute pentru a-i îndulci aroma.
  2. Toacă usturoiul și anșoa mărunt.
  3. Într-o cratiță mică, încălzește uleiul de măsline la foc mic.
  4. Adaugă usturoiul și anșoa și amestecă încet, până când anșoa se dizolvă complet, formând un sos fin.
  5. Dacă dorești, adaugă și untul pentru un gust mai catifelat.
  6. Servește fierbinte, ținând sosul cald, alături de legume și pâine pentru înmuiat.

Această rețetă nu este doar un deliciu culinar, ci și o călătorie gustativă spre Piemontul italian și spre simplitatea autentică atât de prețuită de Papa Francisc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
image png
restaurant mare jpg
image png
dieta 5 2 Mosley jpg
trandafiri istock jpg
brotac (1) jpeg
Pathfinder ferma profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net