România nu va mai lua bani de la FMI. De ultima tranşă, un miliard de euro, nu mai e nevoie
Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte despre acordurile cu FMI; BM şi CE.
Principalele declaraţii:
- Acordul pe doi ani cu cele două instituţii a fost încheiat cu succes. Economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză.
- S-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă.
- Ştiu că unele măsuri au fost extrem de dureroase pentru marea parte a populaţiei. Nu am luat aceste măsuri cu plăcere, dar au fost măsuri bune: România a îeşit din zona riscvurilor de derapaj.
- Etapa care urmează este o etapă de consolidare şi de prefigurare a creşterii economice viitoare.
- Principalul obiectiv al noului acord este consolidarea situaţiei actuale. Suntem la etapa la care trebuie să dezvoltăm politici de creştere sustenabilă.
Potrivit şefului statului, principalele domenii cărora Guvernul trebuie să le acorde atenţie în perioada următoare sunt: transporturile, unde companiile de căi ferate trebuie restructurate, sectorul energtetic, sectorul IT şi absorbţia fondurilor europene.
- România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, circa un miliard de euro, doar pe cea de la Comisia Europeană.
- Noul acord care va fi semnat cu instituţiile financiare internaţionale va fi pe doi ani.Acesta nu implică finanţare, este unul de tip preventiv, prin care FMI şi Banca Mondială ţin la dispoziţia României circa 5 miliarde de euro.
- Suntem într-o criză a datoriilor suverane şi nu ştim cum vor evolua alte state. Am stabilit că această sumă, dacă este ţinută la dispoziţia României pentru o situaţie neprevăzută, este acoperitoare pentru eventualele derapaje.