5 condimente care țin organismul sănătos

Aroma pe care o dau mâncărurilor nu este singurul aport adus orgnismului nostru. Uscate sau proaspete, unele condimente pot înlocui cu succes sarea, grăsimile și zahărul, ceea ce înseamnă că-ți menții silueta și te ţii departe mai multe boli. Uite cinci dintre cele mai bune remedii naturale din categoria condimentelor. 

Pătrunjelul stimulează digestia  FOTO: Shutterstock
Pătrunjelul stimulează digestia FOTO: Shutterstock

Scorțișoara

Scorțișoara este folosită ca analgezic, ameliorând durerile de burtă și spate, dar și sindromul de menstruație abundentă. Medicii recomandă consumul de scorțișoară și pentru a îmbunătăți circulația sângelui. În medicina chineză, scorțișoara este folosită ca remediu împotriva răcelii și gripei, iar populația europeană a început să împrumute aceste obiceiuri. 

Pentru rezultate optime, amestecați scorțișoara cu ghimbir și obțineți un ceai deosebit de puternic împotriva afecțiunilor respiratorii. De asemenea, o cană de ceai cu scorțișoară calmează articulațiile inflamate, ameliorează durerile de burtă și previne balonarea.

Busuiocul

Busuiocul este recomandat de fitoterapeuți în tulburări gastro-intestinale și în tulburări ale căilor respiratorii. De asemenea, scade balonarea şi senzaţia de greaţă. Are rol antiseptic şi înlătură oboseala. Bea un ceai de leac, preparat dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Pentru a te bucura de proprietățile curative, adaugă frunze proaspete de busuioc în salate, paste sau supe. 

Usturoiul

Consumat ca atare, tinctură sau pulbere, usturoiul este recomandat în guturai, răceli, arteroscreloză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecţii bacteriene, artroză, paraziţi intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet şi tulburări de ritm cardac.

În afecţiuni externe, se pot pune cataplasme cu usturoi sau comprese cu sirop din usturoi pentru tratarea piciorului de atler, candidozei vaginale, acneei, pitiriazisului, arsurilor, ulceraţiilor cutanate, abceselor tegumentare sau a verucilor vulgare.

Pătrunjelul 

Pătrunjelul stimulează digestia, ajută la eliminarea rapidă din organism a fluidelor în exces şi reduce senzaţia de balonare. Ajută la atenuarea durerii artritice. Datorită vitaminei C din compoziția sa, e bun și în afecțiunile cardiovasculare. Se consumă ca atare, adăugat în mâncăruri. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de frunze la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Ardeiul iute

Ardeiul iute este remediu pentru hipertensiunea arterială, curăță arterele și contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Este benefic și pentru stomac și tractul intestinal, deoarece ajută la eliminarea fecalelor și la vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale. 

Datorită conținutului ridicat de betacaroten, două lingurițe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol important în lupta anti-infecție și esențială pentru sănătatea țesuturilor epiteliale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image png
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
image
actualitate.net
image
actualitate.net