5 motive pentru care zmeura este atât de bună pentru tine. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Zmeura este fructul comestibil al unei specii de plante din familia trandafirilor. Există multe tipuri de zmeură - inclusiv negru, violet și auriu - dar zmeura roșie, sau Rubus idaeus, este cea mai comună. Zmeura roșie este originară din Europa și nordul Asiei și este cultivată în zonele temperate din întreaga lume. Majoritatea zmeurii din SUA sunt cultivate în California, Washington și Oregon. Aceste fructe de pădure dulci, acrișoare sunt recoltate numai în lunile de vară și toamnă. Din aceste motive, zmeura este cel mai bine consumată la scurt timp după cumpărare.

Zmeura este bogată în câțiva compuși antioxidanti puternici. Foto: Click.
Zmeura este bogată în câțiva compuși antioxidanti puternici. Foto: Click.

1. Conținut scăzut de calorii și plin de nutrienți

Zmeura se laudă cu mulți nutrienți, în ciuda faptului că este săracă în calorii. O cană (123 de grame) de zmeură roșie conține:

Calorii: 64

Carbohidrați: 14,7 grame

Fibre: 8 grame

Proteine: 1,5 grame

Grăsimi: 0,8 grame

Vitamina C: 54% din aportul zilnic de referință (RDI)

Mangan: 41% din CDI

Vitamina K: 12% din RDI

Vitamina E: 5% din RDI

Vitamine B: 4-6% din CDI

Fier: 5% din RDI

Magneziu: 7% din RDI

Fosfor: 4% din RDI

Potasiu: 5% din RDI

Cupru: 6% din CDI

Zmeura este o sursă excelentă de fibre, ambalând 8 grame per porție de 1 cană (123 de grame), sau 32% și 21% din CDI pentru femei și, respectiv, bărbați. Ele furnizează mai mult de jumătate din RDI pentru vitamina C, un nutrient solubil în apă esențial pentru funcția imunitară și absorbția fierului.  Zmeura conține, de asemenea, cantități mici de Vitamina A, tiamină, riboflavină, vitamina B6, calciu și zinc.

2. Antioxidanții puternici pot reduce riscul de îmbolnăvire

Antioxidanții sunt compuși vegetali care vă ajută celulele să lupte și să se recupereze de stresul oxidativ. Stresul oxidativ este legat de un risc mai mare de cancer, diabet, boli de inimă și alte boli.

Zmeura este bogată în câțiva compuși antioxidanti puternici, inclusiv vitamina C, quercetină și acid elagic. În comparație cu alte fructe de pădure, zmeura are un conținut de antioxidanți similar cu căpșunile, dar doar jumătate decât murele și un sfert mai mult decât afinele.

O revizuire a studiilor pe animale sugerează că zmeura și extractele de zmeură au efecte antiinflamatorii și antioxidante care pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi boli de inimă, diabet, obezitate și cancer.

3. Conținutul ridicat de fibre și tanin aduce beneficii controlului zahărului din sânge

Zmeura este săracă în carbohidrați și bogată în fibre, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru oricine își urmărește carbohidrații. O cană (123 de grame) de zmeură are 14,7 grame de carbohidrați și 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă că au doar 6,7 grame de carbohidrați digerabili neți per porție, scriu cei de la Healthline.

De asemenea, este puțin probabil ca zmeura să crească nivelul zahărului din sânge. Indicele glicemic (IG) este o măsură a cât de repede un anumit aliment vă crește glicemia. Deși IG pentru zmeură nu a fost determinat, majoritatea fructelor de pădure se încadrează în categoria cu glicemie scăzută.

În plus, studiile arată că zmeura poate scădea zahărul din sânge și poate îmbunătăți rezistența la insulină. În studiile pe animale, șoarecii hrăniți cu zmeură roșie liofilizată împreună cu o dietă bogată în grăsimi au avut niveluri mai scăzute de zahăr din sânge și o rezistență mai mică la insulină decât grupul de control..

De asemenea, șoarecii hrăniți cu zmeură au demonstrat mai puține dovezi ale bolii ficatului gras. În plus, zmeura este bogată în taninuri, care blochează alfa-amilaza, o enzimă digestivă necesară pentru descompunerea amidonului. Prin blocarea alfa-amilazei, zmeura poate reduce numărul de carbohidrați absorbiți după masă, ceea ce reduce impactul asupra zahărului din sânge.

4. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Nivelurile ridicate de antioxidanți din zmeură pot proteja împotriva cancerului. Extractele de fructe de pădure – inclusiv cele de zmeură roșie – blochează creșterea și distrug celulele canceroase în studiile pe eprubetă asupra celulelor canceroase de colon, prostată, sân și oral (gura).

Într-un studiu pe eprubetă, sa demonstrat că extractul de zmeură roșie ucide până la 90% din celulele cancerului de stomac, colon și sân. Un alt studiu pe eprubetă a demonstrat că sanguiin H-6 – un antioxidant găsit în zmeura roșie – a dus la moartea celulelor în peste 40% din celulele canceroase ovariane.

Studiile la animale cu zmeura observă, de asemenea, efecte protectoare împotriva cancerului. Într-un studiu de 10 săptămâni pe șoareci cu colită, cei hrăniți cu o dietă de 5% zmeură roșie au avut mai puțină inflamație și un risc mai mic de cancer decât grupul de control.

Într-un alt studiu, extractul de zmeură roșie a prevenit creșterea cancerelor hepatice la șoareci. Riscul de dezvoltare a tumorii a scăzut cu doze mai mari de extract de zmeură.

Studiile pe oameni sunt necesare înainte ca zmeura să poată fi legată în mod concludent de prevenirea sau tratamentul cancerului.

5. Poate combate îmbătrânirea

Zmeura este bogată în antioxidanți, care pot ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire prin combaterea radicalilor liberi din organism. Antioxidanții au fost legați de o durată de viață mai lungă la diferite modele animale și prezintă efecte anti-îmbătrânire la oameni.

Zmeura este, de asemenea, bogată în vitamina C, care este necesară pentru o piele sănătoasă. Poate îmbunătăți producția de colagen și poate inversa deteriorarea pielii cauzată de razele UV.

Într-un studiu de opt săptămâni, șobolanii în vârstă hrăniți cu o dietă cu 1% sau 2% zmeură au arătat funcții motorii îmbunătățite, inclusiv echilibrul și forța.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net