Miracolul din grădină: zmeură în decembrie! „Ceasul lor biologic a fost dereglat”

Ultima actualizare:

Anomaliile provocate de natură continuă! Clima în schimbare aduce recolte inedite în grădinile românilor, scrie adevarul.ro. În Buzău există un fermier care culege şi în această perioadă zmeură din cultura pe care o are în spatele casei. „Din cauza oscilaţiilor de temperatură, plantele sunt derutate”, explică specialiştii în horticultură.

“Şi noi suntem surprinşi”,  spune horticultorul  Dănuţ Panait
“Şi noi suntem surprinşi”, spune horticultorul Dănuţ Panait

Cu ani în urmă era de neconceput ca la jumătatea lunii decembrie să găseşti fructe proaspete autohtone, altele decât cele produse în sere sau importate din ţări cu climă caldă. Dănuţ Panait e unul dintre cei mai mari producători de fructe de pădure din Buzău.

Chiar şi în această perioadă îl găsim trudind printre butaşii de zmeur din spatele casei. El continuă să culeagă fructele aromate, deşi ne aflăm la jumătatea lunii decembrie. 

Fructe proaspete în grădina  din comuna Poşta Câlnău. Fotografii: Iulian Bunilă
Fructe proaspete în grădina din comuna Poşta Câlnău. Fotografii: Iulian Bunilă

„Fructele sunt mai acrişoare”

„Plantele continuă să genereze alte fructe. De la an la an ne confruntăm cu aceste temperaturi anormale, după cum le considerăm noi, cei care am avut o copilărie cu zăpezi mari. Şi noi suntem surprinşi”, spune Dănuţ Panait.

În timpul verii, zmeura trebuie culeasă zilnic, dar toamna, recoltarea se face rar. Iarna, buzoianul n-a mai cules niciodată din plantaţia pe care o deţine la zece kilometri de oraşul Buzău. Îmbrăcat cu haine groase, fermierul intră de cel mult două ori pe săptămână să recolteze. Ziua scurtă, cu soare din ce în ce mai zgârcit, şi nopţile reci sunt condiţii care modifică radical comportamentul plantelor. 

„Pe perioada de răcorire, zmeura are aceleaşi proprietăţi, însă gustul e puţin modificat - mai fad. Fructele sunt mult mai acrişoare decât în mod normal şi recoltarea se face la o săptămână”, detaliază Panait.

Zmeura culeasă  zilele trecute  a ajuns în  cofetării
Zmeura culeasă zilele trecute a ajuns în cofetării

Zmeura produsă lângă Buzău provine dintr-un soi aromat şi foarte productiv. Dănuţ Panait a constatat că zmeura sa este şi foarte rezistentă la frig, după ce a trecut cu bine peste două episoade cu temperaturi negative.

De obicei, butaşii de zmeur încep să dea rod din primăvară şi rezistă până la sfârşitul toamnei, dacă natura este îngăduitoare. Cel puţin aşa se întâmpla până de curând.

Pentru zmeura pe care o produce de peste un deceniu, Dănuţ Panait are contract de livrare cu mari lanţuri de magazine, activitate comercială care se opreşte în noiembrie, după ce scade producţia. Fructele pe care buzoianul continuă să le recolteze în decembrie, în cantităţi mult mai mici, ajung la câteva cofetării din oraşul Buzău.

„Ceasul biologic al plantelor a fost dereglat”

În toamnă, merii  au înflorit a doua oară
În toamnă, merii au înflorit a doua oară

Tot în judeţul Buzău a fost înregistrată recent o altă anomalie. Mai mulţi meri au înflorit a doua oară în toamnă, ca urmare a căldurii excesive, potrivit adevarul.ro. Experţii în horticultură atenţionează că astfel de fenomene sunt tot mai frecvente în ultimii ani. Specialiştii explică de ce pomii înfloresc de două ori într-un an, iar zmeurii plantaţi afară dau fructe până în decembrie.

„Ca urmare a oscilaţiilor de temperatură de la o oră la alta şi de la o zi la alta, plantele au intrat în derută. Ceasul lor biologic a fost dereglat şi au apărut aceste anomalii pe care le vedem acum”, arată Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net