6 beneficii pentru sănătate, bazate pe știință, ale oregano

Ultima actualizare:

Oregano este considerat o plantă de bază în multe bucătării din întreaga lume. Are o aromă puternică și aduce căldură mâncărurilor, împreună cu o notă de dulceață subtilă. Poate fi găsit proaspăt, uscat sau sub formă de ulei și se spune că toate au beneficii semnificative pentru sănătate.

Printre beneficii, oregano combate infecțiile. Foto: Click.
Printre beneficii, oregano combate infecțiile. Foto: Click.

Deși este folosit de obicei în cantități mici, oregano conține câțiva nutrienți importanți. Doar o linguriță de oregano uscat poate satisface aproximativ 8% din necesarul zilnic de vitamina K. De la combaterea bacteriilor până la reducerea inflamației, studiile au scos la iveală unele dintre beneficiile sale potențiale impresionante. Acest articol analizează 6 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale oregano.

1. Bogat în antioxidanți

Oregano este bogat în antioxidanți, compuși care ajută la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi nocivi din organism, scriu cei de la sfatnaturist.ro. Acumularea de radicali liberi a fost legată de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă. În urma mai multor studii pe eprubetă s-a descoperit că oregano și uleiul de oregano sunt bogate în antioxidanți.

Uleiul esențial de oregano este deosebit de bogat în carvacrol și timol, doi antioxidanți care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi.

În combinație cu alte alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, oregano ar putea oferi o doză consistentă de antioxidanți care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.

2. Poate ajuta la combaterea bacteriilor

Oregano conține anumiți compuși care au proprietăți antibacteriene puternice. Un studiu pe eprubetă a arătat că uleiul esențial de oregano a ajutat la blocarea creșterii Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa, două tulpini de bacterii care pot provoca infecții.

Un alt studiu pe eprubetă a constatat că oregano a fost eficient împotriva a 23 de specii de bacterii. Mai mult, un studiu pe eprubetă a comparat activitatea antimicrobiană a uleiurilor esențiale de oregano, salvie și cimbru. Oregano a fost unul dintre cele mai eficiente uleiuri esențiale împotriva bacteriilor, al doilea după cimbru.

3. Ar putea avea proprietăți anti-cancer

Oregano este bogat în antioxidanți. Acești compuși nu numai că pot neutraliza daunele radicalilor liberi, dar pot ajuta și la prevenirea cancerului. Unele studii pe eprubetă au arătat că oregano și componentele sale pot ajuta la uciderea celulelor canceroase.

Un studiu pe eprubetă a tratat celulele canceroase de colon umane cu extract de oregano și a constatat că a oprit creșterea celulelor canceroase și a ajutat la uciderea acestora. Un alt studiu pe eprubetă a arătat că carvacrolul, una dintre componentele oregano, a ajutat, de asemenea, la suprimarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase de colon.

4. Poate ajuta la reducerea infecțiilor virale

Pe lângă combaterea bacteriilor, unele studii pe eprubetă au descoperit că oregano și componentele sale pot proteja și împotriva unor viruși. În special, carvacrolul și timolul sunt doi compuși din oregano care au fost asociați cu proprietăți antivirale.

Într-un studiu pe eprubetă, norovirusul inactivat cu carvacrol, o infecție virală care provoacă diaree, greață și dureri de stomac, în decurs de o oră de la tratament. Un alt studiu pe eprubetă a constatat că timolul și carvacrolul au inactivat 90% din virusul herpes simplex în doar o oră, scriu cei de la Healthline.

5. Ar putea reduce inflamația

Inflamația este un răspuns imun normal care apare ca urmare a unei boli sau răni. Cu toate acestea, se crede că inflamația cronică contribuie la dezvoltarea unor boli precum bolile de inimă, diabetul și afecțiunile autoimune.

Oregano este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea inflamației. De asemenea, conține compuși precum carvacrolul care s-a dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii. Într-un studiu pe animale, carvacrolul a redus umflarea labelor șoarecilor cu până la 57%.

6. Ușor de adăugat la dieta ta

Deși s-ar putea să vă gândiți la oregano ca pe un topping rezervat exclusiv pentru pizza și preparate cu paste, această plantă versatilă poate fi folosită în multe feluri. Încercați să amestecați frunzele întregi de oregano cu alte verdețuri pentru o salată plină de nutrienți sau să presărați frunzele în chili, supe sau tocane.

De asemenea, îl puteți folosi pentru a face pesto proaspăt sau sosuri de salată, pentru a asezona mâncăruri din carne sau pentru a aroma sosurile de casă. Oregano este disponibil proaspăt, uscat sau sub formă de ulei, ceea ce îl face foarte ușor de adăugat în dieta ta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cristian muresan 4 jpeg
image
image
image
image
image
image
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net