6 semne care trebuie să te trimită urgent la dentist

Ultima actualizare:

    Sursă imagine: Pexels
Sursă imagine: Pexels

Cu cât mergi mai des și mai repede la medicul stomatolog, cu atât sănătatea danturii tale este ferită de riscurile afecțiunilor dentare. În majoritatea situațiilor, pacienții se prezintă de urgență la medicul dentist atunci când apare durerea de dinți, iar riscul de complicații este mare. Există însă și alte situații când ar fi indicat să te programezi cât mai curând la stomatolog. Iată 6 semne pe care este important să nu le ignori și care ar trebui să te convingă să îți suni pe loc medicul dentist.

1.Sângerări gingivale

Acestea pot reprezenta un motiv foarte serios pentru care pacienții trebuie să meargă cât mai repede la stomatolog. Din fericire, multe clinici stomatologice realizează tratamente de urgență, astfel încât medicii pot controla sângerarea și durerea resimțită de către pacient într-un timp foarte scurt. O gingie sănătoasă, lipsită de afecțiuni, este fermă și lipită de dinți. O altă caracteristică ce indică o stare de sănătate gingivală bună este culoarea roz deschis. Atenție, o gingie sănătoasă nu sângerează! Dacă observi că îți sângerează gingia spontan ori în timpul periajului, este cazul să faci o vizită la medicul stomatolog. Sângerarea gingivală nu trece de la sine și în timp poate duce la boală parodontală și în final pierderea dinților.  

2.Miros neplăcut care persistă

Respirația urât mirositoare, cunoscută în termeni medicali cu denumireadehalenă, poate avea mai multe cauze, cea mai comună fiind o igienă orală deficitară. Există însă și situații în care mirosul neplăcut persistă, chiar dacă te speli corect pe dinți. Reține că o igienă orală completă implică periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură. Dacă te confrunți cu această problemă, probabil știi că guma, spray-urile și bomboanele mentolate nu rezolvă cauza problemei, fiind doar o soluție temporară de a masca mirosul neplăcut. Din fericire, halena poate fi tratată, însă pentru aceasta este nevoie de vizita la medicul dentist pentru depistarea cauzei și administrarea unui tratament adecvat. Printre cele mai întâlnite cauze ale halenei se numără: cariile, infecțiile dentare, gingivita, abcesele, anumite forme de cancer. 

3.Pete pe dinți

Indiferent că vorbim despre cele alb crețoase, cenușii sau brun-maronii, petele apărute pe dinți sunt un motiv întemeiat pentru a discuta cu medicul dentist și a-i face o vizită cât mai curând. Petele albereprezintă demineralizări ale smalțului, ce favorizează formarea cariilor, în timp ce petele cenușii sau brun-maronii pot fi deja carii dentare. Netratate, acestea amenință nu doar sănătatea dintelui afectat, ci și a dinților vecini. Astfel, pentru a proteja dantura și a te bucura de un zâmbet natural și sănătos cât mai mult timp, mergi la un control stomatologic. 

4.Sensibilitate dentară

Simți o durere ascuțită la nivelul dinților atunci când consumi alimente sau băuturi fierbinți ori reci? Ciocolata, dulciurile ori alimentele acre îți provoacă disconfort dentar? Conform Mouthhealthy, cel mai probabil ai de-a face cu una dintre cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice, și anume sensibilitatea dentară. Discută cu medicul stomatolog și află care este cauza declanșării sensibilității dentare și cum o poți trata, prevenind astfel agravarea. Chiar dacă pare greu de crezut, o simplă sensibilitate dentară se poate transforma în episoade extrem de dureroase care te pot împiedica să mănânci sau să zâmbești.

5.Ulcerații la nivelul cavității orale

Ulcerațiile bucale sunt leziuni dureroasecare apar la nivelul gingiilor, obrajilor sau limbii. Acestea au o formă rotundă ori ovală și sunt de culoare roșie, galbenă sau albă. Una dintre cele mai întâlnite forme de ulcerații sunt aftele bucale. Cauzele care pot duce la apariția lor sunt consumul de alimente dure, crocante sau chiar picante, mușcarea limbii ori a obrazului, o igienă orală precară și un periaj dentar agresiv, stresul, precum și lucrările dentare incorect adaptate. În majoritatea cazurilor, ulcerațiile se vindecă și dispar de la sine într-un interval de o săptămână. Dacă observi că acestea persistă mai mult de două sau chiar trei săptămâni, apar frecvent și devin din ce în ce mai roșii și mai dureroase, vizitează-ți cât mai curând medicul dentist pentru investigarea cauzelor și îndepărtarea factorului iritant. 

6.Modificări în stabilitatea și aspectul unor lucrări dentare

Lucrările vechi sunt inestetice și creează disconfort sau jenă în timpul masticației? Dacă răspunzi cu da la această întrebare însemnă că trebuie să îți programezi cât mai curând vizita la medicul dentist. Fie că ne referim la proteze, coroane dentare ori plombe și lucrările dentare, la fel ca  dinții naturali, au nevoie de o igienizare periodică, la 4-6 luni, în funcție de recomandarea stomatologului. În lipsa unei igiene corecte încep să apară probleme, de la o simplă jenă, la durere și infecții care pun în pericol sănătatea întregului organism.

Sănătatea orală pe termen lung ar trebui să fie o prioritate. Nu aștepta să apară durerea și complicațiile, fii atent la semnele pe care dantura ți le transmite și mergi periodic la medicul dentist pentru un control de rutină. Prevenția rămâne cel mai bun tratament, în timp ce, în cazul afecțiunilor incipiente, un tratament corect, efectuat la timp, te poate scăpa de durere și, implicit, de vizitele repetate la dentist. Păstrează-ți cât mai mult dinții naturali și bucură-te de un zâmbet frumos și o respirație proaspătă, mergi la medicul dentist!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net