70% dintre pacienţii cu probleme la coloană şi muşchi sunt tineri 

Ultima actualizare:

„Mă doare spatele”, „mă dor oasele” sau „mă dor muşchii”. Sunt cuvintele pe care le aud cel mai des medicii de la pacienţi. Tendinopatii, artroze, boli cronice care afectează sistemul osteo-articular sau muscular sunt afecţiuni cu care românii s-au confruntat în ultima perioadă. În pandemie, lucratul de acasă, dar şi şcoala online au avut urmări neplăcute, coloana vertebrală fiind cel mai des afectată.

ortoped exclusiv png

Cosmin Panţu, medic specialist radiologie şi imagistică medicală, a vorbit pentru Click! despre aceste problemele de sănătate. 

  • Click!:  Cu ce probleme se prezintă cel mai des pacienţii la dumneavoastră?

Cosmin Panţu: În general, cazuistica cu care mă confrunt zilnic urmează două direcţii principale, una acută, traumatică, şi cea de-a doua ce ţine de afecţiunile degenerative, aşa cum sunt diferitele tipuri de artroze sau alte boli cronice ce afectează sistemul osteo-articular sau muscular. Perioada pandemiei s-a manifestat diferit pentru mulţi dintre noi, declanşând o varietate de probleme musculoscheletale.

Pentru cei mai mulţi, lucrul de acasă alături de statul prelungit în faţa calculatorului au produs sau reactivat diferite afecţiuni ale coloanei vertebrale, dar şi unele articulare şi musculare. Mulţi dintre pacienţi au acuzat diferite tendinopatii ale cotului, pumnului sau ale umărului, toate apărute, în principal, datorită poziţiilor vicioase sau a utilizării în exces, fără pauze, a mouse-ului sau a tastaturii calculatorului.

Mai există o categorie importantă de pacienţi care a ales să înceapă sportul acasă, de obicei utilizând diferite aplicaţii de fitness online. Mulţi au ajuns în cabinet cu afecţiuni articulare sau musculare destul de grave, aşa cum sunt rupturile ligamentare sau meniscale ale genunchiului, dar si rupturi ale tendoanelor manşonului muscular rotator al umărului.

image
  • Ce ar trebui să facem pentru a le evita?

În primul rând, sfatul meu este să facem mişcare constant, zilnic dacă se poate, însă adaptat posibilităţilor noastre fiziologice şi a condiţiei fizice existente. Suprasolicitarea poate fi la fel de nefastă ca inactivitatea fizică. Persoanele sedentare pot începe cu o simplă plimbare zilnică de jumătate de oră, studiile arătând beneficii imediate, spre exemplu reducerea stresului psihic, dar şi la distanţă, prin reducerea riscurilor cardiovasculare, controlul bun al glicemiei etc. Pentru a evita pe termen lung eventuale probleme articulare sau musculare, elementele cheie sunt continuitatea şi moderaţia, în orice tip de mişcare alegem să facem.

  • Câţi dintre pacienţii cu probleme sunt din categoria celor tineri şi câţi sunt în vârstă?

Aproximativ 70% dintre pacienţii care s-au prezentat pentru investigaţii musculo-scheletale şi articulare au fost din categoria celor tineri, cu patologie în general acută, posttraumatică sau prin suprasolicitare.

image
  • Şi copiii au probleme. Spuneţi-ne care sunt cele mai frecvente şi ce recomandare aveţi pentru ei?

Bineînţeles că şi cei mici pot avea unele probleme. Ne lovim, de obicei, de categoria celor care urmează un sport de performanţă de la vârste mici, acolo unde apar de obicei afecţiuni musculare, aşa cum sunt întinderile, sau chiar rupturi, afecţiuni ale tendoanelor sau ale cartilajelor articulare, acestea suprapunându-se proceselor fiziologice de creştere.

O altă problemă des întâlnită este aceea a posturii deficitare, cauzele fiind multiple, statul prelungit la masa de lucru, la calculator, privitul la telefon cu capul în flexie, ghiozdanul prea greu purtat pe distanţe lungi, sedentarismul etc. Aceste deficienţe de postură trebuie diagnosticate şi corectate cât mai rapid pentru a nu produce daune permanente scheletului axial, cu precădere ale coloanei vertebrale.

Părinţii ar trebui să fie vigilenţi şi să se adreseze medicului ortoped pediatru sau de recuperare atunci când observă modificări ale posturii, înainte să acuze dureri cel mic.

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net