A venit sezonul rece! Aveți grijă cu deficitul, dar și cu supradoza de vitamina D

Una dintre cele mai importante vitamine pentru organism, vitamina D, se găseşte în unele alimente, însă poate fi sintetizată şi de organismul uman, în prezenţa razelor solare. Pentru ca ea să fie eficientă, trebuie respectate câteva condiţii, conform adevarul.ro. 

shutterstock 1099621286B jpg

Mai ales iarna, o mare parte din populaţia lumii este expusă riscului de deficit de vitamina D, care însă poate fi reglat prin suplimente. Este important să luăm aceste suplimente numai la recomandarea medicului, după efectuarea unor analize, deoarece supradozajul poate fi la fel de periculos precum carenţa.

Importanţă. Vitamina D are un rol esenţial pentru sistemul osos şi menţinerea nivelului optim de calciu şi de fosfor din organism. Mai exact, ea ajută la absorbţia calciului în oase. Un alt rol constă în menţinerea unui sistem imunitar puternic şi sănătos. Totodată, vitamina D combate stările depresive, iar cercetările au demonstrat că persoanele care sufereau de depresie aveau şi deficit de vitamina D în organism. Studiile de laborator au arătat că vitamina D poate încetini procesul de creştere a celulelor canceroase, poate lupta cu infecţiile şi poate reduce inflamaţiile. 

Deficit. Atunci când avem o deficienţă în orgnism, pot apărea simptome precum: infecţii repetate, stare generală de rău, oboseală nejustificată, depresie, dureri de spate, căderea părului, dureri musculare. Oricine poate avea deficit de vitamina D: sugari, copii şi adulţi. Totuşi, cercetările au arătat că poate fi mai frecvent la persoanele cu pielea mai închisă (deoarece pigmentul care colorează pielea, melanina, acţionează ca un scut şi reduce producţia de vitamina D) şi la persoanele de peste 65 de ani. Se estimează că, la nivel mondial, un miliard de persoane au deficit de vitamina D.

Alimentaţie. În mod natural, se poate obţine din alimentaţie şi din expunerea zilnică la soare timp de 15-20 de minute. Alimentele bogate în vitamina D sunt peşte gras (somon, macrou, sardine, hering), ficat de vită, gălbenuş, ciuperci, ulei de ficat de cod. Ea poate fi luată şi din alimente fortificate: cereale, fulgi de ovăz, lapte de vacă, suc natural de portocale, lapte de soia.

Suplimentele. Atunci când necesarul zilnic nu poate fi luat integral din aceste surse, este necesară suplimentarea, dar numai după efectuarea unor analize şi numai în doza recomandată de medic. Este recomandat să nu fie luate pe stomacul gol, deoarece absorbţia în organism nu va fi completă. Cel mai bine este să fie luată după o masă principală, la aceeaşi oră în fiecare zi. 

Supradozaj. Nu se poate face supradozaj de vitamina D din expunerea la soare sau din alimentaţie, dar există acest risc atunci când luăm suplimente. Simptomele unei supradoze de vitamina D includ greaţă, vărsături, slăbiciune, sete şi urinare frecventă, dureri de oase şi articulaţii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net