Acesta este cel mai toxic tip de pește ce se vinde la noi în țară. Românii îl adoră, dar nu știu la ce riscuri se expun

Peștele Pangasius, cunoscut și sub numele de pește Swai, Panga, Somn vietnamez, Pește Basa sau Rechin Iridescent, este un pește de apă dulce foarte popular. Indiferent de numele său, există câteva motive întemeiate pentru a evita această specie exotică. Nu în ultimul rând, Pangasius este adesea puternic contaminat cu toxine. De ce ar trebui să îl eviți?

Dintre soiurile cu pește, Pangasius este adesea puternic contaminat cu toxine. Foto: Click.
Dintre soiurile cu pește, Pangasius este adesea puternic contaminat cu toxine. Foto: Click.

Ce trebuie să știi despre Pangasius?

Pangasius este un pește cu pulpă albă, cu gust blând și textură fulgioasă. Are un conținut scăzut de grăsimi și este adesea vândut la un preț relativ scăzut, ceea ce îl face foarte popular.

Peștele de apă dulce este crescut aproape exclusiv în fermele mari de pește din fabrici din habitatul său natal din Delta Mekong din sudul Vietnamului. Congelat sau refrigerat, ajunge pe tejghelele de pește din întreaga lume în cantități enorme. Iată cinci motive pentru a nu mânca Pangasius.

Motivul #1: Pangasius poate conține toxine

Peștii Pangasius sunt crescuți în bazine uriașe, în ferme mari, de-a lungul Deltei Mekong. Aceste locuri de cultivare sunt adesea supraaglomerate și murdare, unde agenții patogeni se răspândesc relativ ușor. Potrivit unui studiu, există dovezi ale utilizării ridicate a substanțelor chimice, inclusiv a antibioticelor. Unele dintre aceste substanțe, care sunt dăunătoare pentru oameni, se pot acumula în corpurile peștilor. Ele pot călători în lanțul trofic și în corpurile noastre.

În plus, fileurile de pangasius sunt adesea tratate cu acid citric și fosfați în timpul procesării, permițându-le să absoarbă mai multă apă înainte de înghețare. Acest lucru crește greutatea peștelui cu până la 20 la sută și înseamnă mai mulți bani pentru producător și prețuri mai mari pentru consumator.

Fosfații rămân atunci când apa se scurge după ce dezghețați peștele. În timp ce fosfații sunt esențiali pentru o nutriție sănătoasă, consumul excesiv de fosfați poate crește riscul de boli de inimă.

Motivul #2: Există alternative mai sănătoase la Pangasius

Orientările dietetice ale USDA recomandă consumul a două porții de pește pe săptămână. Peștele este o sursă importantă de proteine, iod și acizi grași omega-3. Peștele Pangasius, totuși, nu conține multe dintre acestea. Potrivit USDA, un file de 4 uncii de Pangasius oferă aproximativ:

Energie: 70 kcal
Proteine: 15 g,
Grăsimi:
2 g
Acizi grași (saturați): 1 g
Sodiu: 290 mg (poate varia)
Colesterol: 45 mg

Cifrele pot varia în funcție de modul în care pregătiți peștele. Peștii de apă rece mai grasi, cum ar fi somonul și macroul, tind să fie surse mult mai bune de omega-3 decât pangasiusul cu conținut scăzut de grăsimi, care trăiește în apele tropicale.

Dar nu trebuie să mănânci pește pentru a obține o cantitate sănătoasă de omega-3: nucile, semințele de in și multe uleiuri de gătit sunt, de asemenea, surse excelente de acizi grași omega-3 - și toate sunt vegane.

Motivul #3: Fermele de pește Pangasius sunt dăunătoare pentru oameni și animale

În Delta Mekong, fermele piscicole din fabrică sunt adesea înființate cu puțină sau deloc supraveghere. Apele uzate neepurate din iazurile cu pești se varsă direct în râu. Medicamentele, substanțele chimice, fecalele și alți agenți patogeni pe care îi conține dăunează ecosistemului natural al râului, afectând fauna sălbatică din râu. Bacteriile rezistente la antibiotice au fost găsite în unele părți ale Deltei Mekong din cauza eliberării nămolului din iaz în căile navigabile locale.

Pentru mulți oameni din Vietnamul de Sud, Mekong-ul poluat puternic este, de asemenea, principala sursă de apă potabilă. Apa contaminată poate provoca daune de durată oamenilor și mediului lor. În timpul inundațiilor, câmpurile din Delta Mekong au fost și ele contaminate cu poluanții transportați în râu.

Unele supermarketuri au reacționat la critici

 Lanțul francez de supermarketuri Carrefour a întrerupt vânzarea de pește Pangasius în ianuarie 2017. Mai mulți comercianți cu amănuntul urmează exemplul, în timp ce toate încercările anterioare de a stabili un lanț de aprovizionare Pangasius certificat și controlat au eșuat, iar efectele agriculturii Pangasius asupra mediul nu este controlat eficient.

Motivul #4: Captura de Pangasius face parte din pescuitul excesiv și din poluarea oceanelor

Astăzi, aproximativ jumătate din peștele pe care îl mâncăm provine din fermele piscicole, despre care ați putea crede că protejează oceanele lumii și peștii din interior. Cu toate acestea, peștii din ferme trebuie hrăniți cu făină de pește. Făina de pește este făcută din - pește. Pentru a produce această făină de pește, nenumărate tone de pește sunt prinse în larg în fiecare an. Fabricile procesează apoi acești pești în făină de pește printr-un proces foarte consumator de energie.

Chiar și speciile protejate ajung adesea ca făină de pește, deoarece nu există o modalitate ușoară de a le elibera odată prinse în plase printre mii de alți pești.

Când vine vorba de peștele Pangasius, acvacultura – sau piscicultură – a devenit o practică obișnuită pentru această specie. În multe regiuni, prinderea peștelui este interzisă. Cu toate acestea, practica este adesea continuată ilegal de a furniza fermelor locale de pește cu cantități mari de alevin, deoarece se crede că alevinii capturați în sălbatice sunt de mai bună calitate decât cei crescuți în acvacultură. Peștele capturat ilegal este adesea vândut ca import. Potrivit unui studiu publicat în revista Marine Policy, unul din trei pești capturați sălbatici importați în SUA pot fi prinși ilegal.

Motivul #5: Peștii Pangasius suferă o moarte crudă

Datorită antibioticelor, peștii Pangasius crescuți în comerț sunt maturi pentru recoltare după aproximativ jumătate de an, aproape de două ori mai repede decât peștii în condiții naturale. Peștele Pangasius poate rezista, de asemenea, la o densitate de stocare mai mare decât alte tipuri de pești - până la 70 de pești pe metru pătrat. Având în vedere că fermierii operează pe margini subțiri din cauza prețului scăzut al peștelui, peștele trebuie ucis cât mai ieftin posibil. În unele ferme, peștii sunt băgați cu lopata în coșuri și apoi luați în viață pentru a fi vânduți, scriu cei de la Utopia.org.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net