Ai răgușit? Uite ce poți să faci când rămâi fără voce
Inflamarea laringelui, fumatul sau vorbitul prelungit sunt doar câteva dintre „motivele” care ne pot lăsa fără voce. Chiar și în cazurile în care nu este însoțită de durere, răgușeala trebuie tratată cu seriozitate. Din fericire, natura are pentru noi soluții eficiente. Pentru a vindeca disfonia, poți încerca și darurile naturii.
Leacuri pentru uz intern
* Consumă infuzii călduțe din plante cu acțiune emolientă, calmantă și expectorantă: mușețel, pătlagină, nalbă-mare, tei, lichen-de-piatră, lămâie, ciuboțica-cucului, cimbrișor, trei-frați-pătați, podbal, lavandă și angelică. Se recomandă două-trei căni pe zi, în amestec cu miere naturală și suc de lămâie.
* Poți face un amestec de miere și lămâie, pe care să-l înghiți lent. Tot în această categorie intră și mierea zaharisită, foarte bună pentru a vindeca răgușeala, dar și baton de propolis.
* Siropul din muguri de brad este excelent pentru calmarea laringelui inflamat. Mugurii de brad au proprietăți antiseptice, antibiotice și calmante și contribuie la ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Se consumă ca atare sau diluat în puțină apă, cu 30 de minute înainte de mesele pricipale.
* „Șodoul” bunicii rămâne la fel de eficient: se amestecă un gălbenuș (proaspăt) cu lapte călduț și două linguri de miere. Se freacă bine gălbenușul cu mierea și se adaugă treptat laptele (o cană).
* Se amestecă două lingurițe de gel proaspăt de aloe vera cu două lingurițe de miere. Se ia o dată pe zi. De asemenea, poți face gargară cu suc de aloe vera de două-trei ori pe zi, prin diluarea în apă salină.
* Poți beneficia de proprietățile antimicrobiene ale usturoiului, savurând sucul a doi căței de usturoi pe care îi strivești mai întâi în dinți și apoi îi înghiți. Repetă de trei-patru ori pe zi. O altă metodă este să faci o pastă dintr-un cățel de usturoi și miere și să consume câte o linguriță împreună cu un pahar de apă, de trei-patru ori pe zi.
Tratamente uz extern
* Comprese cu apă caldă și oțet de mere în jurul gâtului.
* Inhalații cu aburi de infuzie de mușețel, în care se adaugă câteva picături de ulei esențial de eucalipt, pin, brad, mentă sau lavandă, aproximativ 5-10 minute.
* Fierbe două lingurițe de semințe de anason în două căni cu apă. Bea de mai multe ori pe zi din acest amestec, dar nu mai mult de două lingurițe într-o oră. Puteți folosi combinația și pentru comprese pe piept.
* Gargară cu apă și sare. Se dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și se face gargară de cel puțin patru-cinci ori pe zi. Sarea are proprietăți antibacteriene. Nu se bea și nu se mănâncă nimic timp de jumătate de ora după gargară, scrie farmaciata.ro.
Ce spun specialiștii
„Cel mai important tratament naturist este hidratarea. Nu se recomandă băuturile carbogazoase, la fel cum nu este recomandat consumul de lichide fierbinți sau foarte reci. Mitul conform căruia ”lichidele fierbinți ajută în caz de răceală” este foarte greșit. Orice aliment foarte cald este un factor iritant.”, explică dr. Alexandru Chioreanu, medic specialist ORL.
Potrivit specialistului, pentru hidratarea corectă, cele mai bune lichide sunt apa plată, ceaiurile sau sucuri naturale. Lichidele reci sunt o „cerință” a organismului mai ales când temperatura externă este ridicată, dar nu se recomandă abuzul acestora.
„De asemenea, cu toate că există numeroase mituri în ceea ce privește consumul de miere, propolis sau gălbenuș pentru îmbunătățirea vocii, nu există studii concrete care pot să certifice acest lucru.”, mai spune dr. Chioreanu.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram