Alimentele care „calmează” hiperactivitatea la copii. Recomandările unui nutriționist: „Pot reduce problemele de comportament”
Știai că există alimente care pot influența comportamentul copiilor și îi ajută să devină mai relaxați? Un nutriționist a spus cum poate fi „calmată” hiperactivitatea prin dietă!

Dr. Emma Derbyshire, specialistă în nutriție și autoarea cărții „Nutriție pentru ADHD și dislexie”, a explicat pentru „Daily Mail” cum anumite modificări alimentare pot aduce beneficii reale copiilor care se confruntă cu hiperactivitate.
Potrivit nutriționistului, dieta nu poate cauza sau vindeca ADHD-ul, însă poate juca un rol important alături de intervențiile educaționale și medicale. Ea susține că unul dintre cele mai eficiente moduri de a calma hiperactivitatea este să se mențină nivelul zahărului din sânge cât mai stabil: „Se crede că reducerea creșterilor bruște ar putea ajuta la prevenirea hiperactivității”, a spus Dr. Emma Derbyshire, conform publicației britanice.
Alimentele care influențează comportamentul copiilor hiperactivi
Pentru prevenirea fluctuațiilor, Dr. Emma Derbyshirer recomandă includerea unei surse importante de proteine în mesele copiilor. Astfel, la pachetul de prânz pot fi adăugate felii de ou peste salate sau peste biscuiți, iar în sosuri linte verde.
Un alt aliat de nădejde este peștele gras, precum macroul, somonul sau sardinele, bogat în acizi grași omega-3: „Știm că omega-3 sunt utili pentru persoanele cu hiperactivitate, iar acești acizi grași pot reduce problemele de comportament și susține funcția cerebrală”, explică Dr. Emma Derbyshire.
De asemenea, cerealele integrale joacă un rol important. Carbohidrații complecși, bogați în fibre, respectiv fructele și legumele, cartofii copți, pâinea integrală, pastele și orezul integral, se descompun lent în intestine și oferă energie constantă, ceea ce previne creșterea bruscă a glicemiei. În schimb, carbohidrații simpli, cum ar fi pâinea albă și pastele obișnuite, se digeră rapid și pot afecta negativ capacitatea de concentrare și comportamentul copiilor hiperactivi.
Un jurnal alimentar poate fi de mare ajutor
Nutriționista le recomandă părinților să țină un jurnal alimentar al copiilor care manifestă hiperactivitate, în care să noteze ce mănâncă pe parcursul zilei și în ce cantități. Astfel, se poate observa mai ușor dacă există un consum excesiv de gustări procesate, băuturi zaharoase sau alimente rafinate, care ar trebui limitate.