ADHD-ul se vindecă? Ce spun medicii

Tulburarea de Hiperactivitate cu Deficit de Atentie (ADHD) este o condiție neurobiologică care afectează în principal copiii, dar poate persista și la vârsta adultă. Această tulburare este caracterizată prin dificultăți în menținerea atenției, hiperactivitate și impulsivitate. Este important să înțelegem că ADHD-ul nu este rezultatul unei educații deficitare sau al lipsei de disciplină, ci are o bază neurologică.

ADHD. Foto: arhiva.
ADHD. Foto: arhiva.

Cauzele posibile ale acestei afecțiuni

Specialiștii nu au identificat cauze clare și univoce ale ADHD-ului, însă factorii genetici, predispoziția neurobiologică, expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii sau în primii ani de viață, precum și factorii de mediu, pot contribui la dezvoltarea acestei tulburări.

Simptomele ADHD

Atenție redusă: Dificultăți în menținerea atenției asupra unei sarcini sau activități pentru o perioadă lungă de timp.

Hiperactivitate: Agitație, nevoia constantă de mișcare, dificultate în a sta liniștit pentru perioade îndelungate, scriu cei de la putereamintii.

Impulsivitate: Dificultate în controlul impulsurilor, luarea deciziilor fără a evalua consecințele.

Impactul ADHD-ului asupra vieții:

Tulburarea poate afecta profund viața zilnică, de la performanțele școlare la relațiile sociale și profesionale. Copiii cu ADHD pot întâmpina dificultăți în școală și pot avea relații sociale tensionate. La adulți, impactul se poate resimți în cariera profesională și în relațiile interpersonale.

Tratamente disponibile

Terapia comportamentală: Include strategii de gestionare a comportamentului și tehnici de îmbunătățire a abilităților sociale.

Terapia medicamentoasă: Medicamente precum stimulantele și nonstimulantele pot fi prescrise pentru a controla simptomele.

Suportul școlar: Adaptări în mediul școlar, precum clase mai mici sau programe de învățare personalizate, pot fi implementate.

Consiliere psihologică: Atât copiii, cât și adulții pot beneficia de consiliere pentru a face față emoțiilor și provocărilor asociate ADHD-ului.

Perspectiva specialiștilor

Majoritatea specialiștilor susțin că, deși ADHD-ul nu poate fi "vindecat" în totalitate, simptomele pot fi gestionate eficient prin terapie adecvată și suport continuu. Tratamentul este personalizat și poate combina mai multe intervenții, adaptându-se nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

Deși nu există o "vindecare" definitivă pentru ADHD, gestionarea și îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate sunt obiective realiste. Abordarea terapeutică integrată, împreună cu suportul familial și școlar, poate contribui semnificativ la adaptarea și dezvoltarea armonioasă a persoanelor cu ADHD.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
maratonist 1 jpg
schitul moara vlasiei facebook jpg
Autobuz STB Facebook Nicușor Dan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net