Alimentele pe care nu trebuie să le reîncălzești. Dacă o vei face, îți pui viața în pericol
Reîncălzirea cartofilor vine cu o serie de pericole, deoarece acest aliment bogat în amidon este păstrat la temperatura camerei. Ca rezultat, se dezvoltă Clostridium botulinum – o toxină letală care poate da botulism, o afecțiune care atacă nervii, măduva spinării și creierul și poate duce la paralizie.
A mânca resturile de mâncare nu este întotdeauna o idee atât de proastă, atâta timp cât acestea sunt sigure pentru sănătate. Însă, specialiștii în nutriție spun că, nu toate alimentele pot să fie reîncălzite în siguranță. Unele dintre ele eliberează agenți patogeni și toxine care pot îmbolnăvi. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre patru astfel de alimente, care pot fi extrem de dăunătoare pentru organism.
Cartofii
Reîncălzirea cartofilor vine cu o serie de pericole, deoarece acest aliment bogat în amidon este păstrat la temperatura camerei. Ca rezultat, se dezvoltă Clostridium botulinum – o toxină letală care poate produce botulism, o afecțiune care atacă nervii, măduva spinării și creierul și poate duce la paralizie. De asemenea, aceștia nu trebuie gătiți în folie, invocând același risc pentru sănătate.
Spanac
Spanacul, dacă nu este reîncălzit corespunzător, poate declanșa listerioza, o infecție care poate provoca simptome asemănătoare gripei, înțepenirea gâtului, febră, dureri de cap și uneori convulsii. Această bacterie persistă în produsele alimentare.
Orez
Orezul este un aliment de bază și poate unul dintre cele mai comune alimente pe care majoritatea oamenilor le reîncălzesc. Dar anumite substanțe din orez sunt rezistente la căldură și provoacă agenți patogeni. Cerealele nefierte pot da chiar și o bacterie cunoscută sub numele de Bacillus Cereus, care, de obicei, nu este „ucisă” în timpul gătirii și poate provoca toxiinfecții alimentare. Aceste bacterii pot crește în orezul depozitat la temperatura camerei. În timp, se înmulțesc și produc toxine care provoacă diaree și vărsături.
Ou
Oul, alimentul popular pentru micul dejun, conține salmonella, bacterii care pot duce la vărsături, dureri abdominale, diaree și febră. Și când ouăle nu sunt depozitate la temperatura ideală, agenții patogeni pot crește mai repede. Prea multe bacterii și agenți patogeni în alimente pot crește și riscul de intoxicație alimentară.