Aşa previi indigestiile de 1 Mai!
Mii de români încing grătarele în această mini-vacanţă de 1 Mai, micii şi berea sunt la mare căutare, iar târgurile deschise în parcuri au din belşug bucate tradiţionale apetisante. Răsfăţul culinar pare să fie cuvântul de ordine. La fel şi problemele digestive de după. Din cauza combinaţiilor alimentare haotice, la masă, a modului în care mâncarea este preparată şi transportată prin căldură, mulţi se aleg cu indigestii, enterocolite sau toxiinfecţii alimentare.
Reguli de igienă
În primul rând, ai grijă de unde cumperi alimentele. Ideal este să-ţi prepari tu carnea de mici, să o iei proaspătă, din sursă sigură, şi să nu o transporţi prin căldură.
Dacă v-aţi planificat picnic şi grătar la iarbă verde, transportă alimentele perisabile într-o ladă frigorifică. Le poţi curăţa şi spăla bine de acasă, unde ai condiţii.
Nu amesteca în aceeaşi pungă carnea cu alte alimente (legume, fructe, pâine), astfel încât zeama de carne crudă să nu se scurgă peste acestea şi să le contamineze. De asemenea, trebuie să foloseşti cuţite şi tocătoare diferite pentru tăierea cărnii şi a legumelor.
Spală-te de mai multe ori pe mâini atunci când pregăteşti masa şi ai grijă să nu ţii mâncarea în praf sau în bătaia soarelui. Spală dozele de bere şi de suc înainte de a le deschide şi a bea din ele.
Carnea trebuie preparată termic foarte bine. Respectând toate acestea, previi contaminarea cu E. Coli, salmonella şi alte bacterii care dau toxiinfecţie alimentară.
Dacă îţi cumperi mâncarea gata preparată, din târguri sau de la vânzători ambulanţi, uită-te cu atenţie dacă se respectă condiţiile de igienă (cum e depozitată, preparată, expusă). Dacă un aliment nu arată bine şi pare să aibă un gust ciudat, dă-l de-o parte.
Reguli la masă pentru o digestie bună
Micii cu bere, pâine şi cartofi prăjiţi ne pun la grea încercare stomacul. Combinarea carbohidraţilor cu proteine nu este recomandată pentru că îngreunează digestia şi afectează silueta. De asemenea, evită să combini mai multe tipuri de proteine la aceeaşi masă (carne, brânză, ouă). Grătarul merge cel mai bine alături de o salată de legume.
Pentru a preveni balonarea, o altă regulă de digestie este să nu mănânci fructele pe post de desert. Ele se digeră mult mai uşor decât orice aliment, iar dacă rămân blocate în intestin alături de carne, spre exemplu, ajung să fermenteze. Fructele se mănâncă între mese, pe post de gustare.
Alimentele picante, cum sunt cele de la fast food, băuturile carbogazoase, cafeaua, alcoolul, toate acestea îngreunează digestia. Mai mult decât atât, trebuie să ştii că alcoolul conţine calorii destul de multe şi, în prezenţa lui, grăsimile şi glucoza nu se mai pot metaboliza normal, depunându-se ca lipide în celulele adipoase.
La o jumătate de oră după o masă copioasă e bine să te plimbi puţin şi să faci mişcare, în felul acesta stimulezi muşchii tractului intestinal.
Remedii naturiste în caz de urgenţă
Dacă ai făcut indigestie, apelează la remedii pe bază de plante, care te pot pune pe picioare. Ceaiul de mentă stimulează secreţia şi eliminarea bilei, e antispastic şi carminativ. Uleiul esenţial de mentă e şi mai puternic. Se folosesc 3-5 picături, de trei ori pe zi, într-o linguriţă de miere. Mai poţi mesteca, după masă, seminţe de fenicul, chimen, cardamon, care combat crampele, greaţa şi balonarea. Ghimbirul este şi el leac pentru tot felul de probleme digestive, putând inclusiv distruge bacteriile dăunătoare din stomac. Cimbrul (sub formă de ceai, condiment sau ulei esenţial) are efect antibacterian remarcabil împotriva E.Coli sau Helicobacter Pylori.