Atenţie! Epuizarea poate distruge sănătatea angajaților

Cu toţii am experimentat, cel mai probabil, momente de epuizare fizică, tulburări de somn, dureri pe care nu le putem atribui unei afecţiuni. Este foarte posibil să suferim de epuizare profesională – burnout. Numărul persoanelor afectate a crescut exponenţial în ultimii ani, din cauza pandemiei de COVID-19.

image

Burnout-ul trebuie identificat la timp şi tratat. În caz contrar, efectele pe care le produce, atât asupra vieţii personale, cât şi a celei profesionale, vor fi extrem de grave”. Dr. Ioana Silion, medic primar psihiatru şi doctorand în ştiinţe medicale, coordonator medical al campaniei „Let’s talk about BurNOut”, ne-a explicat de ce sunt atât de importante prevenirea şi tratarea afecţiunii considerate „boala profesională a secolului”.

image

«Modifică total conduita unei persoane»

Sindromul de burnout reprezintă o modificare în sens negativ a conduitei unei persoane, a modului în care gândeşte, a percepţiilor, a comportamentului său şi este cauzat de stresul prelungit la locul de muncă. Vorbim despre burnout atunci când oboseala resimţită o durată îndelungată de timp – care poate varia ca timp în funcţie de tolerabilitatea fiecărui individ în parte – începe să afecteze activităţile zilnice şi modifică inclusiv dinamica vieţii personale”, a explicat dr. Ioana Silion, coordonator al campaniei „Let’s talk about BurNOut”.

Care sunt etapele epuizării

Există mai multe etape ale acestui tip de epuizare, conform specialistului. Acestea sunt:

1. Stare de alertă psihică

2. Anxietate

3. Epuizare fizică

4. Oboseală cronică

5. Epuizare emoţională

6. Evitarea / Detaşarea

7. Scăderea performanţelor

8. Abandonul

Epuizarea fizică şi oboseala cronică

Epuizarea duce la o serie de somatizări care, în timp, „distrug” echilibrul organismului. Cele mai importante dintre acestea sunt: durerile de cap (cefalee, migrene), tensiune musculară şi dureri de spate, disconfort abdominal (dureri abdominale nespecifice, dificultăţi la înghiţire, tulburări de tranzit, apetit alimentar modificat), disconfort cardio-respirator: palpitaţii, creşterea tensiunii arteriale, senzaţie de nod în gât, dificultăţi de respiraţie.

Tot din cauza oboselii, pot să apară greaţa, vertijul, senzaţia de “cap greu” sau “cap tulbure”, dar şi atacul de panică, cu pierderea controlului şi senzaţia iminentă de moarte.

Ce caracterizează episoadele depresive

O persoană cu depresie va simţi mereu oboseală în timpul zilei, va avea atenţia scăzută şi va fi din ce în ce mai puţin capabilă să ia decizii. „Se instalează o stare de nelinişte, iritabilitate sau lentoare psiho-motorie, cu detaşarea de activităţile cotidiene şi scăderea nivelului de funcţionare. La acestea, se adaugă şi sentimente de inutilitate sau culpabilitate”, explică specialiştii în psihiatrie.

image

Campania „Let’s talk about BurNOut”, iniţiată de Digital Clinics, a fost lansată recent, odată cu vernisajul expoziţiei „BurNOut în artă” – 11 picturi în care artişti celebri „vorbesc” despre suferinţa provocată de afecţiunile psihice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net