Atenţie la razele ultraviolete! Iată recomandările medicilor pentru zilele caniculare

Ultima actualizare:

    Razele ultraviolete te pot afecta chiar dacă stai sub umbrelă
Razele ultraviolete te pot afecta chiar dacă stai sub umbrelă

Radiaţiile ultraviolete sunt periculoase şi sub umbrelă, iar apa, nisipul, cimentul şi betonul reflectă razele UV, care nu sunt de neglijat, a declarat şeful Secţiei de dermatologie de la Spitalul Colentina, George Sorin Ţiplica, citat de Mediafax.

Stai la soare 90 de minute pe zi şi nu între orele 10.00 şi 15.00

“Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine să ne expunem 90 de minute la soare pe zi, cam cât durata unui meci de fotbal. Expunerea la soare să fie evitată în intervalul 10.00 - 15.00. Apoi, ar trebui să folosim îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, o cămaşă de bumbac cât mai des spălată devine mai fotoprotectivă, deci nu trebuie să folosim tricouri noi când stăm la soare. Să folosim pălării cu boruri mari, să folosim ţesătură care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fi acoperită cu cremă fotoprotectoare. Aceste creme sunt bine studiate, este foarte uşor să identificăm gradul de protecţie faţă de UV tip B, acestea sunt cele care induc cel mai frecvent cancerul cutanat, dar nu sunt singurele. Factor de protecţie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja faţă de dezvoltarea de cancer de piele", a spus George Ţiplica. Totodată, medicul a ţinut să precizeze că expunerea la soare trebuie făcută cu prudenţă, chiar dacă a fost aplicată crema de protecţie.

Foloseşte cremă cu protecţie peste 15

"Să nu uităm de noi la soare pentru că avem cremă fotoprotecoare, pentru că aceasta ne protejează doar de radiaţia B. Mai avem şi UVA, care este cu energie mare şi induce îmbătrânirea, apar ridurile. Totodată, induce şi dezvoltarea de cancer, dar într-o mai mică măsură este adevărat. Această expunere la UVA nu poate fi uşor cuantificată. Deci este bine să alegem o cremă cu FPS peste 15 şi protecţie faţă de UVA", a mai spus medicul.Medicul a precizat că crema fotoprotectivă are efect aproximativ două ore, după care este îndepărtată de transpiraţie."Crema se aplică într-un strat consistent, un tub de 100 ml să ajungă cam o zi. Apoi crema trebuie păstrată la umbră, nu în căldură. Să fim atenţi la termenele de valabilitate după ce am deschis tubul. Dacă intrăm în apă să folosim creme care asigură protecţie şi în apă", a mai spus profesorul Ţiplică.

Nu uita de pălărie şi ochelari de soare

Potrivit medicului, nu trebuie niciodată uitate elementele de protecţie simplă: îmbrăcăminte, pălărie, ochelari. "Melanomul se dezvoltă şi în globul ocular. Expunerea la umbră? UV sunt radiaţii care străbat plafonul de nori, aşa încât într-o zi cu soare sau fără, UV tot ajung în cantitate mare. Dacă stăm sub umbrelă, o să înmagazinăm UV care vin reflectate de la mare de la luciul apei şi de la nisip, şi acestea nu sunt în cantitate mică. De asemenea, cimentul, betonul reflectă foarte mult UV", a mai spus dermatologul.

Cel mai frecvent cancer cutanat, la tineri, este melanomul

"În urmă cu zece ani la Colentina aveam un caz de meleonm pe an, acum avem cam unul pe lună. Nu ştiu dacă vin mai des oamenii, dar cert este că se multiplică. Sunt creşteri foarte mari. Cancer cutanat reprezintăn cam 2 la sută, melenom o sutime din acesta. Cancerul cutanat este extrem de frecvent, uşor operabil, trebuie să ştim să-l detectăm la timp", a adăugat profesorul Ţiplică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net