Avantajele consumului de bame. Ce spun nutriționiștii

Renumite pentru conținutul mare de fibre, bamele au efecte benefice pentru întreg organismul. Pe lângă faptul că stimulează tranzitul intestinal, bamele ajută la curățarea ficatului de toxine și elimină surplusul de kilograme.  

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Bama este o legumă verde, lunguiață, care face parte din familia malvaceelor, alături de bumbac, hibiscus și cafea. Deși este mai puțin cunoscută în țara noastră, această legumă este extrem de versatilă și benefică pentru sănătate, fiind o sursă incredibilă de vitamine și minerale esențiale.

Este o sursă importantă de fibre solubile și insolubile, favorizând tranzitul intestinal, protejând sistemul digestiv și calmând simptomele colonului iritabil. Datorită conținutului ridicat de fibre și de apă, previne constipația și balonarea.

Ajută în curele de slăbire

Nu conține grăsimi saturate sau colesterol și este săracă în calorii, așadar poate fi folosită cu succes în curele de slăbire. Are doar 31 de calorii la suta de grame, conform alegesanatos.ro.

Este bogată în antioxidanți, inclusiv betacaroten și luteină, care ajută la menținerea sănătății pielii și la îmbunătățirea vederii. Totodată, combinația dintre antioxidanți și fibre ajută la prevenirea cancerului, în special a cancerului colorectal. Ajută și la tratarea ulcerului și a cancerului de colon.

Este bogată în vitaminele A, C, B1, B2, B9 și în minerale precum calciu, magneziu, potasiu și zinc. Datorită conținutului de vitamina C, întărește sistemul imunitar, prevenind îmbolnăvirea.

Stabilizează nivelul zahărului în sânge

Conține o cantitate impresionantă de vitamina K, cea care este responsabilă de coagularea sângelui. Mai mult, stabilizează nivelul zahărului în sânge, fiind benefică în ținerea sub control a diabetului de tip 2.

Ajută la tratarea infecțiilor pulmonare și a afecțiunilor respiratorii. Fiind bogată în acid folic, (22% din doza zilnică recomandată la suta de grame), bama este recomandată femeilor însărcinate.

Rolul bamelor în cosmetică

„Bamele conțin ingrediente care hrănesc pielea, împiedică pigmentarea inestetică a acesteia, stimulează regenerarea și previn îmbătrânirea prematură a pielii, cauzată de efectele radicalilor liberi. Până și podoaba ta capilară poate avea de câștigat de pe urma folosirii bamelor pentru că hidratează părul. Poți prepara un mucilagiu prin fierberea bamelor în apă, pe care îl poți folosi apoi pe post de balsam de păr. Efectele acestui balsam natural te vor surprinde în mod plăcut.”, completează dr. Oana Cuzino, medic primar Geriatrie, doctor în științe medicale.  

Ce și cum consumăm de la bame?

De la bame pot fi consumate florile (în decoruri, salate) și capsulele tinere, care nu măsoară mai mult de 10 cm. Acestea pot fi tăiate rondele sau alte forme și adăugate spre sfârșit în supe, ciorbe, tocănițe, preparate la aburi (întregi sau secționate transversal), adăugate la murături, coapte, folosite pentru îngroșarea sosurilor și supelor (4 bame/litru de lichid). Bamele se înmoaie foarte repede și nu necesită preparare de lungă durată. Se combină excelent cu roșii. Un exemplu ar fi tocanița rapidă, consumată și pe post de zacuscă. Se înmoaie ceapa în apă, se adaugă rondele de bame și cubulețe de roșii decojite, se lasă pe foc potrivit 5-10 minute, se adaugă sare dupa gust și verdețurile preferate, se stinge focul, se adaugă puțin ulei de măsline și usturoi pisat. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net